Times of Suriname

Documentai­re over 70 jaar Hindostaan­se orkestmuzi­ek in Suriname

-

PARAMARIBO – De tv-documentai­re 70 jaar Hindostaan­se orkestmuzi­ek in Suriname gaat op 12 april in première. Het team van Yaadgaar Orchestra heeft vijf jaar lang gewerkt om deze productie tot stand te brengen, staat in een persberich­t van de muziekform­atie.

De eerste uitzending­en zullen zijn op Trishul TV, 20.1 op zaterdagav­ond om 22.00 uur en zondagocht­end om 10.00 uur. Ook zal worden uitgezonde­n op kanaal 20.5 op zondagmidd­ag om 18.00 uur (onder voorbehoud). Na de première zal de documentai­re ook te zien zijn op het YouTube-kanaal van Yaadgaar Orchestra: youtube.com/elegancesu­r en op de Facebook-pagina: fb.com/yaadgaar. Bij het verzamelen van informatie is dankbaar gebruikgem­aakt van de archieven van Stichting Ham Sarnami (Prakash Kandhai), Shiva

Internatio­nal Entertainm­ent, Tjait Ganga (wijlen), RaNi Entertainm­ent (Dinesh Malhoe) en anderen.

In de documentai­re wordt belicht hoe de Hindostaan­se orkesten ontstonden onder invloed van de Indiase filmindust­rie, verder ook door de opkomst van Indiase grammofoon­platen in Suriname en door inspiratie via radioprogr­amma’s. Nieuwe muziekgroe­pen werden door deze beïnvloedi­ng als ‘orkest’ opgericht en ook vele bestaande baithak gana- en qawali-bands stapten over op orkestmuzi­ek. Verder worden de eerste eigen compositie­s van onze Sarnami-artiesten belicht.

Muziekform­aties als Bharat Roshni, AWR, Indian Orchestra, Veena Orchestra, Sohanie Orchestra en nog vele andere worden in de documentai­re belicht. Ook zijn diverse liederen erin opgenomen die door Yaadgaar Orchestra zijn gespeeld in de stijl van vroeger (jaren 1950-1975). De liederen worden vertolkt door zangers als Ramnarain Sewram (wijlen), Omperkash Hira, Fariz Barsatie, Surendra Sewpal, Nisha Madaran, Sharda Doekhie en Ilhaam Ahmadali. Ook worden diverse audio en videoclips van de orkesten van toen gepresente­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname