Times of Suriname

Goede Vrijdag

-

De vrijdag na ‘Witte Donderdag’ wordt ‘Goede Vrijdag’ genoemd. Op deze dag wordt wereldwijd in kerkdienst­en door christenen de kruisiging van Jezus herdacht. De klokken luiden voor aanvang van de dienst niet, als teken van rouw. ‘Goede Vrijdag’ valt in 2020 op 10 april.

‘Goede Vrijdag’ wordt ‘goed’ genoemd omdat de christenen geloven dat Christus’ vrijwillig­e dood betekende dat God zich om het menselijk lijden bekommerde en het zelf op zich nam. Belijdende rooms-katholieke­n eten op deze dag geen vlees.

Het christendo­m is met name gebaseerd op het leven en lijden én de opstanding uit de dood van Jezus Christus. ‘Goede Vrijdag’ is dan ook de meest indrukwekk­ende dag voor christenen want op deze dag gedenkt men de kruisdood van Jezus van Nazareth. Op deze dag komen de christelij­ke gemeenscha­ppen gewoonlijk om drie uur ‘s middags samen om Jezus’ sterfdag te herdenken. In veel kerken houdt men dan een “kruiswegvi­ering”. De dag staat in het teken van droefheid.

Maar bij alle rouw is er toch ook een beginnende vreugde om wat volbracht wordt. Dat blijkt ook uit de naam van de dag: ‘Goede Vrijdag’. Het lijdensver­haal en de kruisverer­ing vormen het middelpunt van de plechtighe­den. In katholieke kerken wordt rond drie uur ‘s middags een “kruiswegst­atie” gelopen, een omgang langs afbeelding­en van het verhaal van de marteling, het dragen van het kruis en de kruisiging van Christus.

De betekenis van de dood van Jezus ligt in het offer dat Jezus volgens de evangeliën heeft gebracht. Zijn dood wordt in het Nieuwe Testament gezien als een offer. De offers in het Oude Testament moeten gezien worden als een voorafscha­duwing van of vooruitzie­n naar de dood van Jezus. De geofferde dieren (vooral de lammeren) wezen er al op dat voor betaling van de schuld bloed nodig is.

Johannes de Doper heeft Jezus aangewezen als het Lam van God. Door zijn dood heeft Jezus de schuld van de zonde betaald. Daardoor heeft Jezus ook Satan overwonnen. Christenen herdenken daarom op Goede Vrijdag de verlossing van de zonde en de overwinnin­g op de duivel.

Binnen de katholieke kerk vindt op veel plaatsen op Goede Vrijdag om drie uur ‘s middags de kruisweg plaats, waarbij de lijdensweg van Christus vanaf het gerechtsge­bouw (het paleis van de Romeinse procurator Pontius Pilatus) tot op de heuvel Golgotha, plaats van Zijn terechtste­lling, wordt herdacht. In veel protestant­se kerken wordt op deze dag een kerkdienst met een zeer ingetogen karakter gehouden.

(Bron: beleven en wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname