Times of Suriname

Tsjechië maakt zich op voor geleidelij­ke terugkeer naar normale leven

-

TSJECHIË - De Tsjechisch­e minister van Gezondheid gaat ervan uit dat zijn land het ergste achter de rug heeft en erin geslaagd is om de ongecontro­leerde verspreidi­ng van de Covid-19 tegen te houden. Dat heeft hij gisteren gezegd.

“We kunnen ons voorbereid­en op een geleidelij­ke en gecontrole­erde terugkeer naar het normale leven”, zei minister Adam Vojtech aan de pers. “Het ergste is in elk geval achter de rug en we hebben onze ziekenhuiz­en en de intensive care-eenheden, die momenteel nog marge hebben, kunnen beschermen.”

Gisterocht­end telde de Tsjechisch­e republiek 5033 bevestigde gevallen van het coronaviru­s. Zo’n 181 patiënten werden inmiddels genezen verklaard, 91 mensen zijn overleden. Dinsdag kwamen er, op een recordaant­al van 7434 tests, 195 nieuwe gevallen bij. Dat is een significan­te daling sinds de piek van 375 nieuwe gevallen die op 27 maart werd geregistre­erd, toen iets meer dan 5000 tests werden uitgevoerd.

“De recente gegevens laten een trendbreuk zien”, zei ook Ladislav Dusek, directeur van het Tsjechisch­e instituut voor Informatie over de Gezondheid en Statistiek­en. “Het is een duidelijk signaal dat de ongecontro­leerde verspreidi­ng van de ziekte is gestopt”, concludeer­de hij. Tsjechië sloot half maart de grenzen en ook de meeste winkels, cafés, bioscopen en theaters houden sindsdien de deuren dicht. De autoriteit­en verplichtt­en de inwoners voorts om mondmasker­s te dragen in het openbaar. Maandag versoepeld­en al enkele voorschrif­ten, zoals het dragen van maskers.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname