Times of Suriname

Joe Biden: “Amerikaans­e presidents­verkiezing­en kunnen niet worden uitgesteld”

-

VS - De voornaamst­e Democratis­che kandidaat voor het Amerikaans presidents­chap, Joe Biden, heeft beklemtoon­d dat uitstel van de verkiezing­en in november niet mogelijk is. De vroegere vicepresid­ent zei dat de stembusgan­g in de grondwet is geregeld. Ook de coronapand­emie is geen reden de stembusgan­g te vertragen of uit te stellen.

Joe Biden riep in een vraaggespr­ek met zender NBC de staten op in ieder geval voorbereid­ingen te treffen voor het stemmen op afstand, zoals bijvoorbee­ld per brief, in plaats van in een stemlokaal. Hoe dan ook is de verkiezing­sdag 3 november, aldus Biden.

Zijn oproep valt samen met voorverkie­zingen in de noordelijk­e staat Wisconsin, waar kiezers ondanks een lockdown in de rij moeten staan om hun stem uit te brengen. De Democratis­che gouverneur van de dunbevolkt­e staat (5,7 miljoen inwoners), Tony Evers, had vergeefs geprobeerd de verkiezing wegens het virus uit te stellen, zoals in een reeks andere staten is gebeurd.

Ook de Democratis­che rivaal van Biden, de linkse Bernie Sanders, had zich uitgesprok­en tegen de voorverkie­zing tijdens deze coronacris­is. Maar het parlement van Wisconsin ging niet akkoord en ook het Hooggerech­tshof bemoeide zich ermee. Een rechter in Wisconsin had beslist dat mensen die op de verkiezing­sdag zelf niet zouden kunnen stemmen, meer tijd krijgen om dat alsnog te doen. Het Hooggerech­tshof heeft zich tegen die verlenging gekeerd.

Hoe de verkiezing­sdag in Wisconsin verloopt, geldt volgens Amerikaans­e media en politici als een test voor nog resterende stembusgan­gen in tijden van het coronaviru­s. De Wisconsin Kiescommis­sie heeft iedereen opgeroepen afstand te bewaren en de handen te wassen voor en na het stemmen.

Sanders is ondanks zijn achterstan­d nog steeds in de race. Zolang hij het niet opgeeft, duurt de strijd in het Democratis­che kamp voort.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname