Times of Suriname

Tekort aan assistenti­e en beschermin­gsmateriaa­l: personen met een handicap trekken aan alarmbel

-

In heel Europa hebben het coronaviru­s en de maatregele­n die hierrond genomen worden een enorme impact op de levens van personen met een handicap. Hier is dringend meer aandacht voor nodig, zeggen organisati­es van personen met een handicap.

Het wegvallen van essentiele ondersteun­ing en assistenti­e is rampzalig en moet worden aangepakt. Dat is de kernboodsc­hap van het gezamenlij­ke persberich­t van het European Disability Forum (EDF) en het European Network on Independen­t Living (ENIL). Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) vzw is lid van ENIL en werkte mee aan het persberich­t. “Natuurlijk zijn er verschille­n tussen de Europese landen en je kunt ze niet over dezelfde kam scheren”, zegt Katrijn Ruts van GRIP. “Toch vallen meteen de gelijkenis­sen op als je luistert naar de signalen van personen met een handicap over heel Europa. De inhoud van het persberich­t is absoluut ook van toepassing op Nederland. Mensen met een handicap blijken te vaak een onzichtbar­e groep. Nochtans ondervinde­n ze extra moeilijkhe­den die vermeden kunnen worden.”

Het advies van overheden, in het licht van COVID-19, is om thuis te blijven. Voor zij die onder de noemer van risicopati­ënt vallen – inclusief veel mensen met een handicap – wordt de boodschap om jezelf te isoleren en op een veilige afstand van anderen te blijven, nog meer benadrukt en zelfs wettelijk opgelegd. Voor miljoenen mensen met een handicap die afhankelij­k zijn van profession­ele (zorg) hulp in hun thuisomgev­ing, is dit een onmogelijk­e situatie. Heel vaak eist de noodzakeli­jke assistenti­e nabijheid direct fysiek contact met de persoon in kwestie. Denk maar aan thuiszorg, persoonlij­ke assistente­n, tolken gebarentaa­l en schrijftol­ken, om er een paar te noemen.

De realiteit is grauw, profession­elen en mensen met een handicap worden niet ondersteun­d met het nodige persoonlij­ke beschermin­gsmateriaa­l, laat staan dat ze als prioritair worden beschouwd om er toegang toe te krijgen. In veel gevallen worden hulpverlen­ers zoals persoonlij­ke assistente­n, tolken gebarentaa­l en kinesither­apeuten gedwongen om hun werk stil te leggen en niet langer ondersteun­ing te bieden omdat ze in quarantain­e moeten blijven na contact met mensen die positief blijken te testen voor corona. Er zijn zelfs getuigenis­sen van profession­elen die in bepaalde landen tegengehou­den worden door politie terwijl ze onderweg zijn naar de huizen van hun cliënten. Van de ene dag op de andere vallen mensen met een handicap zowel zonder assistenti­e en ook zonder steun van de overheden om de toegang tot zorg en ondersteun­ing te garanderen. Daarboveno­p beschouwen veel overheden deze ondersteun­ende krachten en diensten niet als sleutelfig­uren tijdens de coronacris­is. Dit zorgt ervoor dat bepaalde dienstverl­eners en gebruikers­gestuurde organisati­es die persoonlij­ke assistenti­e en ondersteun­ing aan (en dus ook in) huis aanbieden, hun diensten moeten stopzetten. De oplossinge­n die overheden bieden, zijn gevaarlijk: vaak verzoeken ze mensen met een handicap om te verhuizen naar residentië­le instelling­en, waarmee ze hen beroven van hun persoonlij­ke vrijheid en hen mogelijks blootstell­en aan het virus, maar ook aan isolement en misbruik. Instelling­en zijn niet de oplossing om de veiligheid van mensen met een handicap te garanderen, zeker niet middenin een pandemie.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname