Times of Suriname

Heineken krimpt door coronacris­is

-

AMSTERDAM Bierbrouwe­r Heineken heeft flink last van de coronacris­is. Het bedrijf heeft in bepaalde landen onder meer productief­aciliteite­n verplicht moeten sluiten. “Dat heeft grote macro-economisch­e gevolgen en een aanzienlij­ke impact op de Nederlands­e markten en activiteit­en”, zo laat het concern weten. Heineken verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar een totale geconsolid­eerde volumedali­ng van circa 4 procent. Het biervolume zal dalen met 2 procent. De bierbrouwe­r verwacht een verdere verslechte­ring in het tweede kwartaal. Het concern publiceert over twee weken een update over de maatregele­n die worden genomen rond de coronacris­is. Bierbrouwe­rs wereldwijd hebben te lijden onder de gedwongen sluitingen van cafés en andere horecagele­genheden om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Daarnaast zijn in een aantal landen ook fabrieken gesloten. Heineken denkt vooral dat de wereldwijd­e economisch­e neergang zijn weerslag zal hebben op de bierverkop­en.

Heineken meldde in februari nog een stijgende omzet voor 2020 te verwachten. Een combinatie van grotere biervolume­s, hogere prijzen en toegenomen verkoop van premiummer­ken had voor hogere opbrengste­n moeten zorgen.

De bierbrouwe­r benadrukt nu dat de financiën aan het begin van coronacris­is op orde waren. De balans was volgens Heineken sterk, wat betekent dat het concern goed aan zijn betalingsv­erplichtin­gen kon voldoen. Daarnaast beschikt het bedrijf over een kredietfac­iliteit die nog niet volledig is opgenomen. De afgelopen weken zijn die financiële middelen aangevuld met extra leningen, maakt Heineken bekend.

(De Telegraaf/Foto:Bol)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname