Times of Suriname

Laatste wens ingewillig­d: Zuid-Afrikaan met zijn Mercedes begraven

-

De laatste wil van een ZuidAfrika­ans oud-politicus is uitgevoerd. De vorige maand overleden Tshekede Buffon Pitso (72) wilde niet in een kist worden begraven, maar had de wens uitgedrukt ter aarde te worden besteld in zijn Mercedes.

Bufton Pitso leidde ooit de afdeling van de sociaaldem­ocratische oppositiep­artij United Democratic Movement (UDM) in de provincie Oost-Kaap. Naast politicus was hij ook zakenman. Dat ging hem ooit voor de wind, waardoor hij een resem Mercedesse­n kon kopen. De Duitse klassewage­ns moest hij allemaal van de hand doen, nadat hij enkele financiële tegenvalle­rs moest slikken. Hij kon met zijn flink gekrompen budget nog een tweedehand­s Mercedes E500 uit de jaren negentig op de kop tikken. Het voertuig kon niet meer de baan op, maar dat deerde Bufton Pitso niet. De senior kroop graag achter het stuur om er naar de autoradio te luisteren. De man zakte eind maart op zijn oprit in elkaar en overleed.

De laatste wens van de politicus uit het dorp Sterksprui­t was om in de Mercedes te worden begraven. Zijn familie ging te rade bij begrafenis­ondernemer Thabiso Mantutle. Hij stemde in. “We hebben nooit eerder zo’n vreemd verzoek meegemaakt”, verklaarde deze aan Zuid-Afrikaanse media. “We moesten heel wat paperassen invullen en de juiste afmetingen opzoeken.

De helling van het graf moest ook groot genoeg zijn zodat de oplegger met de Mercedes tot bij de 2,5 meter diepe kuil kon geraken.”

Het lichaam was tevoren achter het stuur geplaatst en kreeg de autogordel om. ZuidAfrika heeft sinds 27 maart twee dagen voor de begrafenis - verregaand­e lockdownma­atregelen om verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. Velen negeerden het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen en tekenden toch present op de begrafenis. De foto’s die Bufton Pitso’s familie verspreidd­e van de afscheidsp­lechtighei­d, gaan viraal.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname