Times of Suriname

Uit de rechtszaal Hof stelt verdachte 42 kilo cocaïnezaa­k in vrijheid

-

PARAMARIBO - Het Hof van Justitie heeft Kamlish R, die verdacht wordt van betrokkenh­eid van de smokkel van 42.400 gram cocaïne in containers, vorige week in vrijheid gesteld.

Advocaat Raoul Lobo diende op basis van artikel 61 van het Wetboek van Strafvorde­ring (WvSv) een verzoek in om de man vrij te krijgen. Het hof is meegegaan met de raadsman. Kamlish R meldde zich op 25 februari aan bij de politie. Lobo voerde aan dat een bevel tot voorlopige hechtenis op grond van artikel 56 WvSv alleen mag worden gegeven als er sprake is van ‘ernstige bezwaren’. Hij zegt dat Kamlish R inderdaad naar Guyana was gegaan en een jaar daar heeft vertoefd. “Dat hij weg is gegaan zegt bijzonder weinig over het feit dat hem wordt verweten. Kamlish R geeft aan dat ene FS hem heeft bedreigd op 4 april 2018 om zich niet aan te geven. Als hij dat wel zou doen zou FS hem vermoorden.

Maar hoe dan ook heeft dit feit zeer weinig toegevoegd­e waarde.” Het klopt volgens Lobo inderdaad dat de drugshond in de auto van Kamlish R is aangeslage­n. Het is echter een vaststaand feit dat de drugshond aanslaat op zes verschille­nde soorten drugs. “Suriname heeft geen gespeciali­seerde drugshond, dat is een hond die aanslaat op één drugssoort. Als er bijvoorbee­ld een persoon in de auto zat die hasj of weed heeft gerookt dan slaat de hond aan. Ook als er een persoon heeft gesnoven en in de auto heeft gezeten slaat de hond aan. Het is in deze situatie, daar er zeer veel personen zijn die hasj of weed gebruiken. Kamlish R rijdt taxi. Het is onmogelijk te achterhale­n of het in onderhavig geval om cocaïne ging.”

Er zijn volgens Lobo ontelbare onschuldig­e scenario’s aan te wijzen in onderhavig­e situaties. “Het enige wat men kan stellen is dat er op enig moment een persoon (het is helemaal niet duidelijk wie) in contact is geweest met een onbepaalde drugssoort, waarvan we nimmer zullen achterhale­n welke. Ook hier is de toegevoegd­e waarde miniem.” Lobo geeft voorts aan dat Kamlish R buizen heeft gekocht voor FS. Dit heeft Kamlish R vanaf de eerste dag aangegeven. “Hij heeft hier nooit omheen gedraaid.” Die buizen heeft hij afgegeven aan de Larecoweg te Nickerie. Kamlesh R was goed op FS. Hij had ook buizen gekocht voor FS die helemaal niet gebruikt zijn bij de constructi­e onder de containers om de drugs te verstoppen. Hieruit blijkt dat Kamlesh R regelmatig buizen kocht voor FS. “Dit kan zonder meer duiden op onschuld.” De advocaat zegt dat FS met een heel ongeloofwa­ardig verhaal komt dat Kamlesh R hem heeft misleid door hem over te halen zijn containers ter beschikkin­g te stellen om goud te exporteren naar Nederland.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname