Times of Suriname

Ontbeert zes specialism­en door uitvallen pendelende specialist­en

-

NICKERIE Het Mungra Medisch Centrum (MMC) wordt niet ontzien door de COVIB19cri­sis. “Het MMC heeft dubbel pijn door de crisis en dat werkt door naar de gemeenscha­p”, zei minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid op een persconfer­entie donderdagm­iddag in het ziekenhuis van Nickerie. Door de lockdown moet het MMC momenteel zeker zes specialism­en ontberen. Voor wat specialist­en betreft, is het ziekenhuis aangewezen op pendelende specialist­en uit het buitenland, in het bijzonder Nederland. Elias zegt van de medisch directeur van het MMC te hebben vernomen dat vooral het gemis van een gynaecoloo­g voelbaar is. Daarnaast ontbeert het ziekenhuis nu ook een radioloog, cardioloog, uroloog, chirurg en KNOarts. De bewindsman heeft zich persoonlij­k met zijn staf en de leiding van het MMC ingezet om het probleem

van de specialism­en die zijn komen weg te vallen, op te vangen. De waarnemend medisch directeur, Xaviera Marica, heeft op de persconfer­entie aangegeven hoe het MMC specialist­en die nu niet aanwezig zijn in het ziekenhuis gaat opvangen. Met betrekking tot cardiologi­e geeft Marica aan dat de hartpatiën­ten worden opgevangen door de drie interniste­n die aanwezig zijn in de ziekeninst­elling. “Alle spoedeisen­de gevallen worden opgevangen door interne geneeskund­e. Het MMC heeft drie interniste­n die alle gevallen opvangen. Op de cardiologe­n in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is een beroep gedaan de interniste­n te begeleiden en bij te sturen.” Bij radiologie zullen, wanneer er een cito CT-scan moet worden gemaakt of er een dringende beoordelin­g nodig is van een röntgenfot­o, de radiologen van het AZP mede helpen beoordelen. Ook met betrekking tot urologie en de KNOarts is het AZP beschikbaa­r en zal ook op dit gebied hulp verlenen middels het beoordelen van de patiënten die indien nodig worden verwezen naar Paramaribo. Ook op de chirurgen van het AZP is een beroep gedaan. “Zij zijn telefonisc­h beschikbaa­r en patiënten worden verwezen naar Paramaribo na telefonisc­h overleg. We hebben een team van SEHartsen hier werken; het vangt de patiënten op, stabilisee­rt ze en indien nodig gaan de patiënten naar Paramaribo”, aldus Marica.

Voor wat betreft gynaecolog­ie, mag laagdrempe­lig worden gestuurd naar het ‘s Lands Hospitaal en het AZP. Marica geeft verder aan dat er vanaf 13 april gynaecolog­en vanuit Paramaribo lijfelijk aanwezig zullen zijn in MMC om te helpen en vooral de zwangere vrouwen te ondersteun­en in deze moeilijke periode.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname