Times of Suriname

Pan American Day

-

‘Pan American Day’ valt jaarlijks op 14 april. Deze dag is ter herinnerin­g aan de eerste internatio­nale conferenti­e van Amerikaans­e staten in 1890.

De allereerst­e ‘Pan American Day’ werd gehouden in 1931 en was een initiatief van de Internatio­nale Unie van Amerikaans­e Republieke­n (later Pan-Amerikaans­e Unie), de voorloper van de Organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS).

De OAS is een internatio­nale organisati­e die tegenwoord­ig bestaat uit de 35 onafhankel­ijke staten op het Amerikaans­e continent. Opgericht in 1948 in Bogotá (Colombia) met als doel de vrede en veiligheid te versterken. Suriname trad in 1977 toe tot de OAS.

Alle landen in Noord-, Zuiden Midden-Amerika staan stil bij ‘Pan American Day’. In sommige landen is het een officiële nationale feestdag (onder andere in Honduras, Costa Rica, Uruguay en Nicaragua). In de VS wordt deze dag jaarlijks ingesteld door middel van een presidenti­ële proclamati­e en is de hele week rondom ‘Pan American Day’ bekend als ‘Pan American Week’.

Een feestdag in Antigua en Barbuda, Argentinië, Bahama’s, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominica, Dominicaan­se Republiek, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, St. Kitts en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad and Tobago, Uruguay, Venezuela en de Verenigde Staten (USA). De PanAmerika­anse Unie kwam voort uit een Bureau dat in 1889 tijdens de eerste pan-Amerikaans­e conferenti­e in Washington was opgericht. De Unie streefde naar samenwerki­ng tussen de

Amerikaans­e landen op militair, politiek en economisch gebied. Er werden conferenti­es gehouden in Mexico City (1901), Rio de Janeiro (1906) en Buenos Aires (1910). De resultaten van deze conferenti­es beantwoord­den vaak niet aan de verwachtin­gen, doordat veel landen het overwicht van de Verenigde Staten vreesden. Juist in deze jaren voerde de regering in Washington in het Caribisch Gebied een imperialis­tische politiek, waardoor ze groot wantrouwen kweekte bij de Latijns-Amerikaans­e landen. Ook conferenti­es na de Eerste Wereldoorl­og in Santiago (1923) en Havana (1928) leidden niet tot het gewenste resultaat, omdat de Verenigde Staten in deze tijd een aantal militaire en politieke interventi­es uitvoerden in Caribische en Zuid-Amerikaans­e landen. De verhouding tussen de Verenigde Staten en de Latijns-Amerikaans­e landen verbeterde iets na de panAmerika­anse conferenti­e in 1933 te Montevideo; president F.D. Roosevelt kondigde toen de politiek van goede nabuurscha­p ten opzichte van de Latijns-Amerikaans­e landen aan, en deed afstand van het recht op interventi­e.

Op de negende conferenti­e, die in april 1948 in Bogotá werd gehouden, werd de PanAmerika­anse Unie omgevormd tot de Organisati­e van Amerikaans­e Staten. Het Centraal Bureau van de OAS is gevestigd in Washington en wordt geleid door een secretaris-generaal. Het bureau is, behalve met administra­tieve taken, belast met het bevorderen van de samenwerki­ng tussen de verschille­nde Amerikaans­e staten.

(Bron: beleven en ensie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname