Times of Suriname

En werken samen aan technologi­e voor corona-apps

-

Apple en Google slaan de handen ineen bij het ontwikkele­n van een onderligge­nde technologi­e voor coronaapps, maakten de techgigant­en vrijdag bekend. De technologi­e moet overheden gaan helpen de uitbraak van het COVID-19-virus te monitoren met behulp van bluetooth. De technologi­e moet ervoor zorgen dat mobiele apparaten informatie kunnen uitwissele­n via bluetooth-verbinding­en om mensen te waarschuwe­n als ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief is getest op het virus. Dit moet werken op zowel iOS- als Android. De bedrijven zullen in mei softwareto­ols uitbrengen die gezondheid­sautoritei­ten kunnen implemente­ren in hun apps. Apple en Google zijn daarnaast van plan de trackingte­chnologie de komende maanden rechtstree­ks in hun onderligge­nde besturings­systemen in te bouwen. Dat zou betekenen dat gebruikers geen apps hoeven te downloaden om gebruik te maken van de trackingte­chnologie. Volgens de bedrijven worden de locatie of identiteit van gebruikers niet door de technologi­e vastgelegd. In plaats daarvan wordt alleen verzameld wanneer de telefoons van gebruikers in de buurt van elkaar zijn geweest. Ook worden de gegevens gecodeerd op de telefoon van de gebruiker opgeslagen.

“We zijn bij Apple en Google allemaal van mening dat er nog nooit een belangrijk­er moment is geweest om samen te werken”, schreef Google in een blogpost over de zeldzame samenwerki­ng. “Door nauwe samenwerki­ng en samenwerki­ng met ontwikkela­ars, overheden en zorgverlen­ers hopen we de kracht van technologi­e te benutten om landen over de hele wereld te helpen de verspreidi­ng van COVID-19 te vertragen en de terugkeer van het dagelijks leven te versnellen.”

Ook de Nederlands­e overheid wil apps gaan inzetten om de verspreidi­ng van het COVID-19-virus te monitoren. Een app moet het mogelijk maken om mensen te waarschuwe­n als zij in contact zijn geweest met iemand die met het coronaviru­s besmet is.

De app van een besmette persoon zou een signaal sturen naar appgebruik­ers die bij die persoon in de buurt zijn geweest. Hoe die app precies zou moeten werken, is nog onduidelij­k. Minister Hugo de Jonge van Volksgezon­dheid, Welzijn en Sport zei er wel over: “Onder andere met bluetooth.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname