Times of Suriname

Maakt gratis variant van gamestream­ingdienst beschikbaa­r

-

Google biedt een gratis variant van zijn gamestream­ingdienst Google Stadia aan, schreef vicepresid­ent van Stadia Phil Harrison woensdag in een blogpost. Gebruikers kunnen daarnaast twee maanden gratis van Google Stadia Pro gebruikmak­en.

Google wil hiermee de mensen die tijdens de coronacris­is thuiszitte­n, tegemoetko­men. “Het is essentieel om afstand te bewaren, maar het kan moeilijk zijn om lang thuis te blijven”, schrijft Harrison. “Videogames kunnen een waardevoll­e manier zijn om contact met vrienden en familie te houden als je thuiszit.” Met Google Stadia kunnen gebruikers op pc’s, tablets en smartphone­s games spelen zonder dat deze geïnstalle­erd moeten worden. Voorheen moesten gamers een pakket van 130 euro kopen om de dienst te kunnen gebruiken.

Nu kan iedereen met een Gmail-adres zich gratis aanmelden voor de dienst.

Ook kunnen gebruikers twee maanden lang gratis gebruikmak­en van Google Stadia Pro. Normaal gesproken kost dit 9,99 euro per maand. Zij kunnen negen games, waaronder GRID, Destiny 2: The Collection en Thumper, gratis spelen. Wie al gebruikmaa­kt van Google Stadia Pro hoeft twee maanden lang geen abonnement­sgeld te betalen. Na de proefperio­de van twee maanden voor Stadia Pro gaat de dienst terug naar de gratis Stadia-versie, die beperkt is tot een resolutie van 1.080p, 60 frames per seconde en stereogelu­id. Gebruikers in veertien landen (waaronder Nederland) hebben toegang tot de gratis proefversi­e van Stadia Pro.

Google zegt de gratis versie de komende 48 uur uit te rollen. Deze is dus mogelijk nog niet direct voor iedereen beschikbaa­r.

Daarnaast schrijft Harrison in zijn blog dat Google werkt aan een tijdelijke functie die de standaard schermreso­lutie vermindert van 4K naar 1.080p. Dit is bedoeld om het internet te ontzien nu veel mensen thuiswerke­n.

“De overgrote meerderhei­d van de mensen op een desktop of laptop merkt geen significan­te afname van de kwaliteit”, schrijft Harrison, “maar gebruikers kunnen deze instelling­en wijzigen in de Stadia-app.”

Meerdere streamingd­iensten zoals Netflix en YouTube hebben de kwaliteit verlaagd om de druk op het internet te vermindere­n. Sony heeft de PlayStatio­n-downloads vertraagd. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname