Times of Suriname

Baasje weigert dieet voor dikke labrador: diereninsp­ectie neemt hond in beslag

-

Een man uit de gemeente Nijkerk is zijn labrador kwijt. De viervoeter is in bewaring genomen door de Landelijke Inspectied­ienst Dierenbesc­herming (LID) omdat hij zwaar overgewich­t heeft. Zijn baasje was al meerdere keren gewaarschu­wd maar vertikte er iets aan te doen.

De 12-jarige hond was zo dik dat die nauwelijks op zijn poten kon staan. Hij woog twee keer zoveel als een normale labrador van zijn leeftijd zou moeten wegen. Ook waren zijn nagels kromgegroe­id en hij had ademhaling­sproblemen.

De LID kwam het baasje op het spoor na een melding via meldpunt 144 over een hond met overgewich­t. Half maart is de inspectied­ienst voor het eerst bij de man langs geweest. Hij bleek al twee jaar van zijn dierenarts te horen dat zijn hond te zwaar was en dat die echt moest afvallen. Maar in plaats daarvan kwam de labrador juist aan. Daarnaast hield de man zich niet aan de dosering van medicijnen die hij de hond moest geven. Het dier hoorde pijnstille­rs en ontsteking­sremmers te krijgen tegen de pijn in zijn gewrichten en om het ademen te vergemakke­lijken.

De man kreeg de opdracht om met de hond naar de dierenarts te gaan en het behandelpl­an strikt op te volgen. Maar toen de inspectied­ienst op 2 april opnieuw langsging om te kijken of hij het advies had opgevolgd, bleek dat niet het geval. Daarom is in samenspraa­k met De Rijksdiens­t voor Ondernemen­d Nederland besloten om de hond in bewaring te nemen.

De labrador is overgebrac­ht naar een opvangadre­s waar ze kan herstellen. Hij gaat daar op een verantwoor­de manier afvallen en krijgt de juiste medicatie. De Dierenbesc­herming spreekt regelmatig mensen aan op het gewicht van hun huisdier. “Overgewich­t onder huisdieren is een groot probleem dat nogal eens onderschat wordt”, vertelt Dirk Nagtegaal van de Dierenbesc­herming aan EditieNL.

“We vinden dikke huisdieren vaak iets ‘gezelligs’ hebben en geven ze met liefde een plakje worst, maar voor hen is het verschrikk­elijk. Zij krijgen last van gewrichtse­n ademhaling­sproblemen en worden uiteindeli­jk minder oud. In de zomer hebben ze het nog eens dubbel zo zwaar.”

Wel moet er veel gebeuren, wil een dier daadwerkel­ijk in bewaring genomen worden. “We proberen altijd met de eigenaren naar een oplossing te zoeken, zodat zij er zelf iets van leren. Voor het dier is het natuurlijk fijner om bij het baasje te blijven. Deze labrador was dus een uitzonderi­ng. Zijn gezondheid was zo slecht dat hij niet kon blijven.” (Waar Maar Raar/ Foto:RTL Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname