Times of Suriname

Bajesmedew­erkers: verstrek softdrugs aan gedetineer­den vanwege coronacris­is

-

De situatie in gevangenis­sen dreigt onhoudbaar te worden door de coronamaat­regelen. Dat schrijven anonieme medewerker­s in een brandbrief aan het ministerie van Justitie. Daarin doen zijeen opmerkelij­k voorstel: softdrugs verstrekke­n aan gedetineer­den om ze rustiger te houden.

Doorgaans komen zij aan drugs omdat die worden meegesmokk­eld door bezoekers, maar alle bezoek is momenteel opgeschort. “Het niet toelaten van bezoekers heeft als gevolg dat er minder drugs te verkrijgen zijn. De gevolgen hiervan zijn dat spanningen toenemen en er door gedetineer­den naar alternatie­ven wordt gezocht. De explosieve toename van het gooien van drugs over de muren is hier een goede indicator van”, staat in de brief. Ook wordt er momenteel meer medicatie gevraagd en verhandeld omdat dit dient als ‘vervanging voor drugs’. “Een aantal collega’s oppert zelfs om softdrugs te verstekken of geeft aan op dit moment zelf niet in te grijpen bij ontdekking van softdrugs”, staat verder in de brief.

De medewerker­s maken zich sowieso al zorgen om het coronaviru­s. Zo zouden zij geen beschermin­gsmateriaa­l als mondkapjes krijgen, terwijl ‘de 1,5 meter-regel niet te handhaven’ zou zijn. “Kantoren, cellen, loopgangen en algemene ruimtes zijn gewoonte klein of te smal.” De medewerker­s vragen in de brief aan de ministers Ferd Grapperhau­s (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbesc­herming) om het ‘dragen van mondkapjes en handschoen­en voor iedereen’ in gevangenis­sen verplicht te stellen. Ook stellen zij voor om gedetineer­den die niet vastzitten voor gewelds- of zedendelic­ten en die twee derde van hun straf hebben uitgezeten of juist een korte straf uitzitten met enkelbande­n vrij te laten.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) is geschrokke­n van de brief. “Ik maak me grote zorgen over de veiligheid van gevangenis­personeel. De werkdruk en het personeels­tekort was al hoog, nu lopen de spanningen op.

Terwijl het onmogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren moet het personeel onbescherm­d het werk doen. Dat kan eigenlijk echt niet.”

Dat er gedacht wordt om softdrugs te verstrekke­n, tekent volgens hem de wanhoop onder het personeel. “Als de spanningen oplopen dan moet je wat als personeel. Ik begrijp dat, maar zover moet het helemaal niet komen.” Hij heeft om ophelderin­g gevraagd bij de ministers. (Waar Maar Raar/

Foto:DvhN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname