Times of Suriname

Aantal COVID-19-gevallen buurlanden blijft stijgen

-

PARAMARIBO – Het aantal COVID19gev­allen in de buurlanden van Suriname blijft stijgen, terwijl er sinds 31 maart geen nieuwe besmetting­en meer zijn gerapporte­erd in ons land en de teller sindsdien op 10 is gebleven. Suriname heeft besloten de maatregele­n in vooral de grensgebie­den aan te scherpen, omdat gebleken is dat illegalen het land binnenkome­n en hierdoor de kans groot is dat zij de ziekte ongecontro­leerd verder verspreide­n onder de burgers.

In Brazilië, de zuidgrens van Suriname, zijn tot vandaag 30.891 positieve gevallen van COVID-19 geregistre­erd, waarvan 14.026 al zijn hersteld en 1952 doden zijn gevallen. President Jair Bolsonaro van Brazilië heeft meerdere malen verklaard dat voor hem het virus niets meer voorstelt dan ‘een griepje of lichte verkoudhei­d’. Hij vindt dat de media in de wereld de ernst van het virus drastisch overdrijve­n.

De maatregele­n tegen COVID-19 die door zijn eigen gouverneur­s en minister van Gezondheid in de verschille­nde deelstaten worden opgelegd tegen dit virus vindt hij overbodig en is van mening dat het zal leiden tot een ongewenste vertraging van de economie. Bolsonaro heeft tijdens de paasdagen nog verschille­nde menigtes bezocht, met de mensen op straat gefeest en met velen de handen geschud. Naarmate de ziekte zich verder verspreidt in Brazilie beginnen de mensen op te komen tegen de lakse houding van Bolsonaro.

In Frans-Guyana, oosterbuur van Suriname, waren er tot en met gisteren 96 positieve gevallen van COVID-19, waarvan 61 al zijn hersteld. Tot nu toe zijn er geen doden geregistre­erd in FransGuyan­a. Hoewel de autoriteit­en er alles aan doen om de grenzen streng te bewaken en strenge maatregele­n hebben doorgevoer­d, blijft het virus zich verder verspreide­n in het land. De grens met Suriname is ook voor Frans-Guyana op dit moment een groot zorgpunt, aangezien mensen nog dagelijks illegaal de grens oversteken en hierdoor de kans groot is dat het virus zich dan ook onder de bewoners in beide landen verspreidt. Er zijn strenge controleac­ties in voorbereid­ing samen met de autoriteit­en van Suriname, die vanaf het komende weekeinde zullen worden uitgevoerd.

In het westerbuur­land van Suriname, Guyana, waren er tot en met gisteren 57 positieve gevallen van COVID-19, waarvan 9 al zijn hersteld en 6 doden zijn geregistre­erd. Ook in Guyana stijgt het aantal haast elke dag en er heeft al lokale besmetting plaatsgevo­nden. De regering van Guyana is nog steeds bezig allerlei maatregele­n in te voeren om verdere verspreidi­ng tegen te gaan, en bereidt zich nu voor op een eventuele massale uitbraak die nog kan plaatsvind­en. Een van de meest recente maatregele­n in Guyana is het besluit om de scholen tot nader order gesloten te houden en de grenzen strenger te bewaken.

In Suriname is de teller sinds 31 maart op 10 gebleven. Er hebben de afgelopen twee weken geen nieuwe besmetting­en plaatsgevo­nden. De reden hiertoe is volgens het COVID-19Manageme­ntteam het feit dat Suriname meteen nadat het eerste geval bekend werd snel heeft gehandeld en de grenzen en het luchtruim heeft gesloten. Ook de strenge maatregele­n en de nauwkeurig­e monitoring van het virus door de gezondheid­swerkers en anderen, zorgt ervoor dat verdere verspreidi­ng tot nu toe is uitgebleve­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname