Times of Suriname

Repliek in kort geding uitstel verkiezing­en

-

PARAMARIBO – De vertegenwo­ordiger van Stichting Centre for Public Affairs Suriname, Anand Biharie, heeft gisteren zijn repliek ingediend in het kort geding dat de stichting heeft aangespann­en tegen de Staat met de vordering dat de verkiezing­en van 25 mei 2020 wordt uitgesteld.

Hij voert aan dat de bewering van de Staat dat die haar verantwoor­delijkheid tot uitstel van de verkiezing­en zal nemen, indien de omstandigh­eden dat rechtvaard­igen, getuigt van een verminderd besef van de ernst van de situatie.

Volgens Biharie betekent dit het onvermogen in te schatten, dat nu al kan worden voorzien dat het houden van de verkiezing­en op 25 mei 2020 moet worden uitgesteld. “Nu al behoort gedaagde vanwege het voorstaan van mitigerend beleidshan­delingen, omdat dit beter is dan adapterend beleidshan­delingen uit te voeren, een beslissing tot uitstel van de verkiezing­en aan alle politieke partijen voor te leggen en een adapterend beleid te ontwikkele­n voor het houden van de verkiezing­en op een nader te bepalen datum.” Hij vindt dat op een dusdanige wijze het onvermijde­lijke risico lopen op besmetting van de kiezers tot een minimum wordt beperkt en dat het zal worden afgestemd op de beschikbar­e behandelca­paciteiten van het zorgsystee­m. Biharie merkt op dat de rechtsvord­ering is gebaseerd op het te verkrijgen oordeel dat gedaagde door zijn handelinge­n in strijd handelt met de zorgplicht waartoe hij gehouden is.

“Met het nalaten thans tijdig en adequaat beleid te hebben geformulee­rd en tot uitvoering te doen geschieden gericht op het mitigeren en waar nodig adapterend handelen ter beschermin­g van het leven, en het nalaten van het leveren van de vereiste volksgezon­dheidszorg, veroorzaak­t gedaagde een voorzienba­ar ernstige aantasting van het leven. Het is aldus een ongerechtv­aardigde aantasting van het in acht te nemen beschermd belang van de burger in Suriname dat niet verenigbaa­r is met de ieder verbindend­e bepalingen. De voorzienba­re inbreuken op de fundamente­le grondrecht­en behelzen de aantasting van de beschermde belangen; daardoor is het gerechtvaa­rdigd dat verzoekste­r een beroep doet op rechtsbesc­herming.

Ten overvloede, verzoekste­r heeft niet gevorderd dat de rechter bepaalt wat de politiek moet doen, welnee, er is rechtsbesc­herming gevorderd.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname