Times of Suriname

Ondanks gesloten grenzen komen er toch mensen illegaal binnen

-

NICKERIE - In Nickerie zijn momenteel acht personen in quarantain­e. Vier zijn in overheidsq­uarantaine en de overige vier in thuisquara­ntaine. Drie van de vier personen die in overheidsq­uarantaine zijn, zijn Guyanezen die illegaal via de ‘backtrack’ het land zijn binnengeko­men. Districtsc­ommissaris (dc) Nisa Kurban-Baboe van Nickerie, zegt aan de krant dat het lokale bestuur de vorige week informatie kreeg dat het hoofd van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG) vestiging Nickerie, gevraagd was screening te doen bij drie personen, die ondanks het feit dat de grenzen gesloten zijn via de ‘backtrack’ het land zijn binnengeko­men.

Na overleg van het hoofd van het BOG-Nickerie met de superieure­n in Paramaribo en vanuit de Bestuursdi­enst met het Nationaal Coördinati­e Centrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR), de RGD-Nickerie en de politie, is het besluit genomen om de mensen in quarantain­e te plaatsen. Het gaat volgens de dc om twee personen die door de politie zijn aangehoude­n en een burger die in de Groot-Henarpolde­r bij zijn moeder verblijft. Het besluit is genomen om zowel de moeder als de zoon in overheidsq­uarantaine te plaatsen. Dit betekent dat er momenteel vier personen in Nickerie in overheidsq­uarantaine zijn geplaatst. Drie van hen zijn via Guyana het land illegaal binnengeko­men. Kurban-Baboe zegt blij te zijn met de oplettendh­eid van de burgerij, omdat het geval van Henar door buurtbewon­ers is aangegeven. “Ik ben de gemeenscha­p dankbaar, ik compliment­eer de gemeenscha­p, dat zij ook waakzaam is en meewerkt dat wij allemaal gezond blijven.”

Naar de krant verneemt, is ook een hoeveelhei­d marihuana in beslag genomen bij de twee personen die door de politie zijn aangehoude­n. Volgens informatie van de krant ontkenden de twee iets van de drugs af te weten. Daarnaast heeft zich ook nog een ander geval voorgedaan, dat ook door alerte buurtbewon­ers is gemeld. Het betreft een echtpaar dat vermoedeli­jk uit Frans-Guyana zou zijn gekomen, van wie de vrouw zwanger is. Het koppel is opgespoord door de politie, het BOG, de Bestuursdi­enst en RGD. Na het tweetal te hebben opgespoord, is gebleken dat de echteliede­n niet uit Frans-Guyana zijn gekomen.

Het paar heeft aangegeven wel plannen te hebben gehad om de Marowijner­ivier over te steken, maar dat het in Albina strandde.

Na lang wikken en wegen is volgens Kurba-Baboe uiteindeli­jk het besluit genomen de mensen in thuisquara­ntaine te plaatsen. Aangezien zij inwonen bij de ouders van een van hen, zijn nu alle vier inwonenden in thuisquara­ntaine. Zowel de vier die in overheidsq­uarantaine zijn als de vier in thuisquara­ntain, worden volgens de burgermoed­er gemonitord door het BOG.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname