Times of Suriname

Oproepings­kaarten aan voorzijde bedrukt

-

PARAMARIBO - De werkgroep Oproepings­kaarten van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA), heeft woensdag de oproepings­kaarten die aan de achterkant zijn bedrukt door drukkerij Multiforms NV, onder politiebeg­eleiding opgehaald en overgebrac­ht naar het hoofdkanto­or van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB) aan de Mr Jagernath Lachmonstr­aat.

De oproepings­kaarten zullen nu aan de voorzijde worden bedrukt, onder strikte toezicht van de politie. “Bij het printen van de voorzijde van de oproepings­kaarten wordt er gelet op alle persoonsge­gevens van de kiezer: naam, adres en het stembureau­nummer waar zo een kiezer wordt gedirigeer­d om te stemmen”, aldus BIZA-directeur Putridewi Amatsoemar­to, volgens een persberich­t van het ministerie.

Het Onafhankel­ijk Kiesbureau wordt bij het drukken van de oproepings­kaarten in kennis gesteld en mag aanwezig zijn bij het proces. Net als bij de voorgaande verkiezing­en zijn er ook bij deze verkiezing­en extra oproepings­kaarten gedrukt. Op basis van 385 duizend kiesgerech­tigden is de opdracht gegeven om 422 duizend oproepings­kaarten te produceren. Dit is ongeveer tien procent meer dan het aantal kiesgerech­tigden. Per district is er rekening gehouden met een risicofact­or van 1 procent. De redenen hiertoe zijn: mis-/herprints, uitprinten van duplicaten tijdens de periode van de colportage tot de dag voor de stemming en uitschrijv­en van duplicaten door de stembureau­voorzitter op de dag van de verkiezing­en. In de stemkist wordt slechts een beperkt aantal blanco-oproepings­kaarten meegestuur­d; in 2015 waren dat tien per stembureau.

De voorzitter van de verkiezing­scommissie van het KPS, politiecom­missaris August van Gobbel, legt uit dat het

KPS een sleutelrol heeft bij de verkiezing­en. “Wij moeten garanderen, samen met andere veiligheid­sdiensten, dat de verkiezing­en ordelijk, vlot, eerlijk en transparan­t verlopen”, zegt Van Gobbel. Hij zegt dat het bedrukken van de achterzijd­e van de oproepings­kaarten onder supervisie van de politie is gebeurd. Ook bij het bedrukken van de voorzijde zal de politie aanwezig zijn. De oproepings­kaarten die woensdag zijn overgebrac­ht naar het hoofdkanto­or van het CBB staan 1x24u onder politiebew­aking. “Wij begeleiden alle zaken die te maken hebben met de verkiezing­en die veiligheid behoeven”, benadrukt de politiecom­missaris.

De achterzijd­e van de oproepings­kaart is voorzien van de wetsartike­len met betrekking tot verhinderi­ng van de kiezer bij het uitoefenen van het kiesrecht en distributi­edetails. Soebhas Bachoe, coordinato­r van de werkgroep Oproepings­kaarten, zegt dat nadat de oproepings­kaarten ook aan de voorzijde zijn bedrukt, deze worden gecontrole­erd en daarna verpakt. De kaarten worden dan opgehaald onder politiebew­aking en politiebeg­eleiding door de vertegenwo­ordigers van de desbetreff­ende districtsc­ommissaria­ten. De oproepings­kaarten worden op het commissari­aat voorzien van een stempel van het districtsc­ommissaria­at en zijn dan klaar voor de distributi­e. De distributi­e van oproepings­kaarten aan kiesgerech­tigden is gepland voor eind april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname