Times of Suriname

Werelderfg­oeddag 2020

-

Vandaag wordt ‘World Heritage Day’ wereldwijd herdacht. Het Internatio­naal Comité voor Monumenten en Sites (Icomos), een werkarm van de Unesco, heeft deze dag in 1972 ingesteld met als doel extra aandacht te schenken aan de instandhou­ding van door de Unesco vastgestel­de monumenten en werelderfg­oedsites in verschille­nde landen. Tevens wordt op deze dag aandacht besteed aan de betekenis en het behoud van alle materiële en immateriël­e cultureel erfgoed van de wereld. Het thema dit jaar is Verzorg en Bescherm onze Culturen, het is onze collectiev­e verantwoor­delijkheid!

Volgens een persberich­t van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur staan in 167 landen wereldwijd in totaal 869 Unescowere­lderfgoeds­ites geregistre­erd, waarbij ruim 50 procent hiervan (420) staan in Europa en de USA, met aan kop Italië (55), Spanje (46), Duitsland (46) en Frankrijk (45). Anderzijds is Afrika het slechtst vertegenwo­ordigd met 8.6 procent oftewel 48 sites, waarbij Ethiopië, Marokko en Zuid-Afrika elk 9 sites beheren. Van de 93 werelderfg­oedsites in Latijns-America en het Caribisch Gebied, worden 2 door Suriname beheerd en wel de Historisch­e Binnenstad van Paramaribo (WHS), met haar monumental­e houten gebouwen en parken en het Nationaal Suriname Natuurrese­rvaat (NSN).

Het Ministerie van Ruimtelijk­e ordening, Gronden Bosbeheer is belast met het beheer van de NSN, terwijl het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur belast is met het beheer van de WHS Paramaribo. In 1997 richtte het directoraa­t Cultuur een beheersorg­aan op belast met de WHS Paramaribo, de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES), waarbij Stephen Fokké als directeur werd aangesteld. Na jarenlange voorbereid­ing door SGES verkregen de binnenstad Paramaribo en de NSN in 2002 officieel de status van Unesco Werelderfg­oedsite. Tegenwoord­ig leven wij in onzekere tijden, veroorzaak­t door conflicten, milieuramp­en en nu de grote gezondheid­sramp. Daarom moeten wij ons cultureel erfgoed meer dan ooit koesteren, want dat blijft voortbesta­an en wij kunnen als mensen daaruit kracht en troost putten om vol te houden in dit leven.

De Unesco roept daarom dit jaar op tot versterkin­g van het bewustzijn over het ‘gedeeld erfgoed’, dat wij als mensen samen moeten beheren in de wereld. Erfgoed geeft mensen hun identiteit en maakt het mogelijk dat wij kunnen vasthouden wat ons onderschei­dt van elkaar, maar tegelijker­tijd verbindt aan elkaar.

De Unesco spreekt middels het thema haar bezorgdhei­d uit over de verslechte­rende relatie tussen culturele groepen en de voor hun belangrijk­e cultuur in relatie tot hun eigen collectiev­e verantwoor­delijkheid in de beschermin­g en behoud hiervan.

In 2017 heeft de Surinaamse regering een aanzet gegeven tot rehabilita­tie van de WHS Paramaribo die door slecht onderhoud in verval dreigde te geraken. Middels een lening van de Inter-Amerikaans­e

Ontwikkeli­ngsbank aan ons land, welke wordt uitgevoerd door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, werd het project: Paramaribo Urban Rehabilita­tion Program, (PURP) voor USD 20 miljoen overeengek­omen, dat onder meer een 7-tal historisch­e overheidsg­ebouwen binnen vijf jaar volledig moet renoveren. Deze gebouwen worden in de originele stijl herbouwd en/of gerenoveer­d en zijn aan de Waterkant (Ministerie van Sociale Zaken), langs het Onafhankel­ijkheidspl­ein (Vreemdelin­gen Zaken) en tegenover het Presidenti­eel Paleis (oud-DNA-gebouw en hoofdkanto­or Ministerie van Justitie en Politie). De WHS Paramaribo krijgt dus een belangrijk­e facelift. Dit zal erin moeten resulteren dat jong en oud Suriname en bovenal toeristen massaal trekken naar de binnenstad en hierdoor meer economisch­e opleving teweegbren­gen. Met dit PURPprogra­mma wordt bovenal het cultuurhis­torisch erfgoed in de hoofdstad van Suriname in zijn oude glorie herrezen!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname