Times of Suriname

Politie: sterke toename

-

UTRECHT - De politie Midden-Nederland ziet een sterke toename van het aantal aangiftes van zogenoemde WhatsApp-fraude. Vanaf 6 maart tot heden hebben in de regio 74 mensen aangifte gedaan. Dat is ruim vijf keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, aldus de politie gisteren.

Er wordt handig gebruikgem­aakt van de coronacris­is. Vooral 60-plussers met volwassen kinderen zijn slachtoffe­r. De cybercrimi­nelen doen zich voor als kind van het beoogde slachtoffe­r en proberen op die manier geld af te troggelen. Volgens de politie gaat het soms om duizenden euro’s.

De werkwijze is veelal dezelfde, zegt de politie. Het slachtoffe­r krijgt een WhatsApp-bericht van een onbekend nummer, waarbij wordt gemeld dat het afkomstig is van een zoon of dochter. Over het nieuwe nummer wordt een smoes opgegeven. In het appje wordt om veel geld gevraagd, bijvoorbee­ld omdat een rekening moet worden betaald en er problemen zijn met internetba­nkieren. Het gevraagde bedrag moet worden overgemaak­t naar een ander rekeningnu­mmer. Bij argwaan aan de kant van het slachtoffe­r appt de crimineel een gegeven uit het leven van het echte kind, dat veelal van sociale media is geplukt. De coronacris­is wordt volop ingezet bij het bedrog.

“Veel ouderen zitten door de coronacris­is thuis en hebben minder livecontac­t met anderen, dus ook hun kinderen zien ze minder”, zegt Jeroen Niessen, hoofd van het cybercrime­team MiddenNede­rland. “Criminelen maken op allerlei manieren handig gebruik van de coronacris­is. Mensen zijn kwetsbaard­er dan anders en trappen sneller in trucs van criminelen.” De politie dringt erop aan de identiteit van de apper altijd te checken, bijvoorbee­ld door te bellen. Ook het oude, bekende nummer moet worden gebeld.

(De Telegraaf)

10:55

12:40 15:30

17:25

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname