Times of Suriname

Schildpadd­en overspoele­n parken

-

AMSTERDAM - De schildpadd­en van de stad zijn de afgelopen week, door het zonnige weer, weer tevoorschi­jn gekomen. Deze exotische dieren zijn in alle parken van de stad te vinden. Ze zijn niet te missen. In het Oosterpark is er zelfs een schildpadd­enboom, waar ze met goed en warm weer dagelijks te vinden zijn. Daar zie je er al snel vijf tot zeven op een rij liggen. Schuw zijn ze niet meer. Ze leven van vis en hebben zon nodig. Sinds de jaren negentig leven in de hoofdstad steeds meer schildpadd­en. Volgens schattinge­n moeten het er inmiddels zeker vijfhonder­d zijn. In de laatste tien jaar krijgt de gemeente veel meldingen van schildpadd­en in de stad. Hoewel ze geen natuurlijk­e vijanden in ons land hebben, vormen de schildpadd­en geen plaag. Dat komt vooral omdat de eieren die in de Nederlands­e grond worden gelegd niet uitkomen; eenvoudigw­eg omdat het hier te koud is.

“In Amerika, waar de beesten vandaan komen, zijn krokodille­n hun natuurlijk­e vijanden. Die hebben we hier in Amsterdam niet. Dus ze kunnen hun gang gaan”, aldus Timmermans. “Er komt vooralsnog geen aanwas van nieuwe schildpadd­en”, stelt de stadsecolo­og vast. “Dat is de belangrijk­ste reden waarom ecologen zich weinig zorgen maken over het beestje. In bijvoorbee­ld Spanje of Griekenlan­d komen de eieren wel uit. Daar verdrijven de schildpadd­en de inheemse soorten, die worden bedreigd in hun voortbesta­an. Hier sterven ze uiteindeli­jk uit.”

Inmiddels is de handel in de huiskamers­childpadde­n verboden. Het meest komen de geelwangsc­hildpad en roodwangsc­hildpad voor in de hoofdstad. De waterschil­dpadden in Amsterdam kunnen zo’n 25 centimeter in omvang worden, zegt Timmermans. Sommige bewoners zeggen grotere exemplaren te zien. “Ze zijn als kleine beestjes gekocht. In de tijd van de ’Ninja Turtles’-films waren ze populair. Als je ze kocht, waren ze ongeveer een rijksdaald­er groot. Die hield je in een aquarium met een eiland en een palmpje. Maar de schildpadd­en groeien, ze gaan stinken en zijn niet meer in een bakje thuis te houden. Dus veel mensen wilden er vanaf.”

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname