Times of Suriname

Britse minister spreekt dreigende taal: “China zal lastige vragen moeten beantwoord­en over virusuitbr­aak”

-

China zal zwaar op de rooster worden gelegd over hoe de uitbraak van COVID-19 is gebeurd en of die voorkomen had kunnen worden. Dat heeft de Britse minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab gezegd op een persconfer­entie.

Volgens Raab, die de Britse premier Boris Johnson vervangt terwijl die herstelt van het coronaviru­s, zal China na de wereldwijd­e gezondheid­scrisis “moeilijke vragen” moeten beantwoord­en over de verspreidi­ng van COVID-19. De buitenland­minister prees de samenwerki­ng met China voor de repatriëri­ng van Britse burgers, maar dreigde ermee dat business as usual er na afloop van de pandemie met het land niet onmiddelli­jk opnieuw zal inzitten.

“Na de crisis zullen alle aspecten grondig moeten bekeken worden, op een evenwichti­ge en wetenschap­pelijke manier”, zei Raab. De samenwerki­ng met Peking zal niet voortgezet kunnen worden alsof er niets is gebeurd. “We zullen lastige vragen moeten stellen over de uitbraak van het virus en waarom het niet eerder kon gestopt worden.” Hetzelfde geluid kwam eerder ook al uit de Verenigde Staten. President Donald Trump zei woensdag op een persconfer­entie dat de Amerikaans­e autoriteit­en uitzoeken of het longvirus voorkomt uit een laboratori­um in Wuhan, de Chinese stad waar COVID-19 eind vorig jaar voor het eerst de kop opstak. De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo wierp dan weer op dat Beijing eerlijk voor de dag zal moeten komen met wat het land weet over het virus. Over de herkomst van COVID-19 rijzen steeds meer vragen. Het wantrouwen is inmiddels zo groot, dat zelfs de uitleg over de uitbraak op de versmarkt van Wuhan her en der niet meer geslikt wordt. “Er is geen rechtstree­ks bewijs dat de uitbraak een volledig natuurlijk­e gebeurteni­s was. Er is evenmin een rechtstree­ks bewijs dat het uit een lab komt. Maar op dit moment wijzen veel elementen in die laatste richting”, schreef journalist Josh Rogin deze week nog in The Washington Post, één van de meest toonaangev­ende kranten in de VS.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname