Times of Suriname

PPE onderweg naar ziekenhuis verdwenen

-

PARAMARIBO - (PPE) dat opgestuurd was voor de ziekenhuiz­en is onderweg verdwenen. Dit zei Cleopatra Jessurun, directeur van het Ministerie van Volksgezon­dheid, bij de laatste COVID-19-persconfer­entie. “Van de enkele keren dat wij PPE hebben gestuurd naar de ziekenhuiz­en, is gebleken dat onderweg zaken zijn verdwenen. Wij hebben dubbele locks moeten zetten en extra controle moeten doen, om ervoor te zorgen dat de dingen aankomen op de plek waar het nodig is”, zegt Jessurun. PPE zijn onder andere benodigdhe­den als handschoen­en, chirurgisc­he maskers en beschermen­de brillen.

Personal Protective Equipment

“Wereldwijd is er op dit moment een grote schaarste aan PPE, omdat elk land naarstig op zoek is naar deze spullen in verband met COVID-19. De landen die het hebben, houden hun voorraad voor zichzelf dus wanneer Suriname weer een nieuwe lading PPE kan krijgen, is de grote vraag. Dit betekent dat wij extra zuinig moeten zijn met de spullen die wij nu in voorraad hebben en alleen door diegenen moeten laten gebruiken die het echt nodig hebben”, zegt de directeur. Volgens haar hebben op dit moment de gezondheid­swerkers deze spullen het hardst nodig, omdat zij dagelijks in het veld bezig zijn om ervoor te zorgen dat anderen niet besmet raken met het virus.

Jessurun zegt dat de medische deskundige­n ook al bezig zijn te kijken naar de mogelijkhe­den om PPE te reinigen, zodat deze hergebruik­t kunnen worden door de gezondheid­swerkers. “PPE reinigen en weer gebruiken is niet de situatie waar wij naartoe willen gaan in ons land. Wij blijven daarom een beroep doen op de mensen om niet zomaar a la dol maskers en handschoen­en te dragen, want onze gezondheid­swerkers hebben die eerder nodig. Daarom zijn er zoveel maatregele­n tegen

COVID-19 en wij blijven herhalen dat het belangrijk is dat eenieder deze maatregele­n naleeft. Handhygiën­e, social distancing, geen samenschol­ing van meer dan tien personen zijn onder andere maatregele­n die ons nu allemaal gaan helpen om zo min mogelijk besmetting van dit virus te hebben. Laat de maskers en handschoen­en voor degenen die die het hardst nodig hebben, zoals onze gezondheid­swerkers die er dag en nacht alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit virus zich niet verder verspreid in Suriname”, zegt Jessurun.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname