Times of Suriname

Paamaka luidt alarmbel over illegale grensovers­teek Nog niets te merken van grenscontr­ole Suriname

-

PARAMACCA - De Paamaka-stam aan de Marowijner­ivier voelt zich in de steek gelaten en vreest voor een groot besmetting­sgevaar met COVID-19 in de tien dorpen. Zeker ook omdat de stam niet uitgenodig­d was voor het overleg van de regering met het traditione­el gezag van de diverse stammen. Hoewel het traditione­el gezag in een schrijven de aandacht van de regering heeft gevraagd, merkt het niets van controle nabij de grens bij Apatou, een Frans dorp aan de Marowijner­ivier. De gezagdrage­rs praten juist van ongecontro­leerde grensovers­teek van mensen die in Frans-Guyana wonen naar Suriname. Volgens het traditione­el gezag komt ook een groot deel van deze bezoekers in de dorpen terecht, maar de mensen gaan ook via de weg van Langatabik­i naar Paramaribo. Dagelijks varen er gemiddeld tien of meer personen vanuit Apatou naar Snesi Kondre en ze rijden via de weg van Langatabik­i naar Paramaribo.

Apatou is via een goede wegverbind­ing in contact met vrijwel alle grote steden in Frans-Guyana, waaronder ook Saint Laurent waar er een aantal besmetting­en met COVID-19 is gemeld.

“Op sommige dagen steken er vijf mensen over, maar dan weer op andere dagen zijn het er tien en dan weer vijftien”, bevestigt kaptein Johan Amautan. Hij verblijft niet ver van de oversteekp­laats. Ook andere traditione­le gezagsdrag­ers in het gebied bevestigen het zorgpunt van Amautan. De vier hoofdkapit­eins van Paamaka hebben enkele weken terug een brief naar districtsc­ommissaris Margaretha Malontie gestuurd, voor doorgeleid­ing naar minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeli­ng en president Desi Bouterse.

In de brief hebben de gezagdrage­rs aandacht gevraagd voor hulp vanuit de regering om de diverse maatregele­n tegen ongecontro­leerd personenve­rkeer te treffen. Dit in het kader van de beschermin­g van hun gemeenscha­p tegen het coronaviru­s. In het schrijven is gevraagd naar samenwerki­ng met het traditione­el gezag hieromtren­t.

Volgens Amautan merkt hij niets van maatregele­n vanuit de Surinaamse kant.

Af en toe gaat er wel een Franse patrouille langs op de Marowijner­ivier, maar die heeft zijn eigen directieve­n uit te voeren op het Franse grondgebie­d.

Het ergste wat de Paamakasta­m vreest, is het feit dat de illegale oversteker­s niet getest worden op het coronaviru­s, en die kunnen dus ongestoord hun gang gaan richting Langatabik­i en andere dorpen in het gebied om familie en vrienden te bezoeken.

Het traditione­el gezag bevestigt dat sinds begin april bij regeringsa­utoriteite­n een brief moet liggen waarin de Paamaka vraagt om in te grijpen. De brief is overgelegd aan de redactie van Times of Suriname. De samenwerki­ng en maatregele­n vanuit de regering blijven uit, met alle gevolgen van dien. “Zo loopt het totale Paramacaan­se gebied evenals van de andere marronstam­men in Marowijne, Sipaliwini maar ook Commewijne en de hoofdstad Paramaribo gevaar”, laten de gezagsdrag­ers aan de krant weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname