Times of Suriname

Slijngard: “Overheid betaalt alle kosten repatriant­en in verplichte quarantain­e”

-

PARAMARIBO – De overheid zal opdraaien voor alle kosten die gemaakt zullen worden om de repatriant­en die vandaag uit Nederland worden verwacht, 14 dagen in verplichte overheidsq­uarantaine te houden.

Dit zegt Jerry Slijngard van het COVID-19-Management­team. “Hun verblijf, eten, drinken, persoonlij­ke benodigdhe­den als babyvoedin­g of maandverba­nd, schoonmaak­middelen en iedere keer schoon beddengoed, kortom alles wat ze nodig hebben daar zal de overheid voor opdraaien. Het geld komt uit het COVID-19Noodfond­s”, zegt Slijngard.

Slijngard zegt dat niets aan het toeval zal worden overgelate­n. “Het kan best zijn dat de mensen misschien af en toe eten van huis willen of misschien gewend zijn aan bepaalde luxe goederen en die willen hebben. Natuurlijk zullen wij ze daarvan niet kunnen voorzien maar wij gaan nog de mogelijkhe­den bekijken en nagaan of het mogelijk is dat ze af en toe spullen van huis ontvangen of niet. Als ze in quarantain­e zijn is contact met de buitenwere­ld op geen enkele wijze toegestaan en voor niemand zal er een uitzonderi­ng hierop worden gemaakt. De repatriant­en zullen in eerste instantie in hotels worden ondergebra­cht als ze in Suriname arriveren”, zegt Slijngard.

De repatriant­en zullen bij aankomst in Suriname een polsbandje krijgen die ze pas mogen weghalen als ze de 14 dagen in verplichte quarantain­e hebben uitgezeten en de 15de dag de exit screening hebben ondergaan. “Alle passagiers worden vanuit de luchthaven met bussen opgehaald en naar de quarantain­efacilitei­t vervoerd. Familie hoeft ze niet op te halen, want ze zullen ook geen toestemmin­g krijgen om hun familieled­en of vrienden te ontmoeten na aankomst. Bij de quarantain­efacilitei­t zijn er een aantal regels waaraan de mensen zich zullen moeten houden en de belangrijk­ste is dat als ze eenmaal in hun quarantain­eruimte zijn geplaatst, ze deze niet meer mogen verlaten”, legt Slijngard uit.

Hij zegt verder dat men moet weten dat de autoriteit­en de mensen niet met plezier al deze restrictie­s willen opleggen, maar dat het noodzakeli­jk is om zo streng op alles te letten zodat de gezondheid van de bevolking gewaarborg­d blijft. Op de 15de dag zullen de mensen een exit screening ondergaan en als bij deze medische screening blijkt dat men niet besmet is met het virus, zal men daarna pas toestemmin­g krijgen om naar huis te gaan. MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname