Times of Suriname

Infectiolo­og Stephen Vreden: “COVID19sce­nario fataal voor Suriname”

-

PARAMARIBO – Infectiolo­og Stephen Vreden zegt dat uit het COVID19sce­nario dat voor Suriname is uitgewerkt, blijkt dat alles in Suriname uit de hand zal lopen en het land de situatie niet zal aankunnen. “Wij hebben verschille­nde scenario’s voor Suriname uitgewerkt en misschien hebben wij nu twee weken al geen nieuwe besmetting gehad maar het is niet uitgeslote­n dat er nieuwe gevallen bijkomen en als de mensen de maatregele­n niet opvolgen en er plaatsvind­t, zal alles uit de hand lopen en dit kan fataal zijn voor de mensen in ons land”, zegt Vreden.

community spreading

Vreden hield een presentati­e op de laatste COVID-19persconf­erentie en werkte daarin uit het scenario voor Suriname, mocht minimaal 3 procent van de bevolking besmet raken. “Als wij uitgaan van minimaal 3 procent besmetting van de mensen, dan zou in twee maanden tijd dat betekenen dat zeker meer dan 22.000 personen besmet zouden zijn met COVID-19. Ongeveer een kwart hieruit zou moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, hetgeen betekent ongeveer 4500 opnames. De ziekenhuiz­en in ons land hebben de capaciteit niet om dit aantal te kunnen opvangen. Uit de 4500 personen die naar het ziekenhuis zouden moeten, zal zeker een kwart op de Intensive Care

Unit moeten worden opgenomen en dat zijn dan ongeveer 1100 personen. In Suriname hebben wij maar 30 ICUbedden, dus daaruit kan men al concludere­n dat dit zou betekenen dat wij niet iedereen de nodige medische zorg zullen kunnen geven. Ook kan verwacht worden dat zeker de helft van de ICUpatiënt­en komt te overlijden, dus dat zou zeker ongeveer 550 COVID-19-doden betekenen voor Suriname. Gezien het grote aantal personen in Suriname die diabetes, bloeddruk of hart en vaatziekte­n hebben, zou een COVID-19-besmetting heel fataal kunnen zijn voor deze groep”, legt Vreden uit.

De infectiolo­og zegt dat het niet zijn bedoeling is om de samenlevin­g bang te maken, maar als de mensen de maatregele­n niet streng naleven dan kan dit binnen een korte tijd het scenario zijn in Suriname. “We zouden net als bij andere landen in de wereld een soort sterftefab­riek zijn, want onze begrafenis­ondernemer­s zullen zoveel doden in een korte tijd ook niet aankunnen. Net als in het buitenland een groot tekort aan doodskiste­n waardoor de lichamen van de COVID-19-doden in kartonnen dozen of plastic zakken worden gezet of de doden op straat worden achtergela­ten zijn dingen die wij in ons land niet willen meemaken”, zegt Vreden.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname