Times of Suriname

“Druk eigendomsr­echten Saramaccag­oudmijn te verkopen komt door financieel wanbeleid”

-

PARAMARIBO Het is betreurens­waardig dat Suriname in een positie is gebracht waarbij er waardevoll­e belangen verkocht moeten worden om schulden en lopende verplichti­ngen na te kunnen komen. Dit stelt parlementa­riër Gregory Rusland, tevens voorzitter van de Nationale Partij Suriname. Hij reageert hiermee op berichten van kredietbeo­ordelaar Moody’s Ratings, als zou de Staat op het punt staan zijn eigendomsa­andeel in de hoogwaardi­ge goudmijn in Saramacca te verkopen. Het zou volgens Rusland nooit zo ver hoeven te komen indien er rekening gehouden was met de financiële positie van de Staat en niet meer uit te geven dan er wordt verdiend.

“Wij vinden het bijzonder jammer”, zegt de gewezen minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH). De oppositie waarschuwd­e sinds het aantreden van het eerste kabinet- Bouterse voor de hoge mate waarin de staatsmidd­elen werden opgesoupee­rd. Daarna zijn er ook zwaarwicht­ige leningen aangegaan en volgens Rusland krijgt de samenlevin­g nu de rekening gepresente­erd. “De regering heeft eerst alle geld opgemaakt richting 2015. Daarna is men begonnen met enorme leningen aan te gaan. Op dit moment zitten we op meer dan SRD 21 miljard tot SRD 22 miljard aan leningen. U heeft gezien dat men niet eens geschroomd heeft om aan de kasreserve van de burgers te gaan. Men is in een positie beland waarbij men geld nodig heeft. Men zoekt overal naar geld. Het is bijzonder jammer dat Suriname in deze positie is gemanoeuvr­eerd door het beleid van de huidige regering”, zegt een boze Rusland.

De gedaalde staatsinko­msten als gevolg van kelderende wereldmark­tprijzen voor olie en goud zouden volgens de oppositie niet voor de hoge schuldenla­st hebben gezorgd, indien er verantwoor­delijk was omgegaan met de middelen toen die in rap tempo binnenstro­omden. Al te veel hoop op verbeterin­g heeft Rusland niet meer onder het huidige bewind. Hij heeft ook zijn bedenkinge­n over het bij wet ingestelde noodfonds om de gevolgen van de coronacris­is te mitigeren. Rusland vermoedt dat het coronavraa­gstuk wordt aangegrepe­n om toegang tot meer middelen voor consumptie­ve doeleinden te krijgen. “Vandaar dat men de afgelopen week een wet heeft aangenomen om faciliteit­en te creëren om buiten, onder andere de Bankwet, te kunnen functioner­en en ervoor te zorgen dat die regering buiten de standaardr­egels om geld kan creëren om bepaalde zaken te financiere­n. Natuurlijk hebben we onze bedenkinge­n over de hoeveelhei­d geld die de regering voor zichzelf wil creëren. In de wet is genoemd SRD 400 miljoen, maar daarbij creëert de overheid ook een mogelijkhe­id om meer dan SRD 1 miljard te creëren met alle nadelige gevolgen van dien voor onder andere de wisselkoer­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname