Times of Suriname

Kabinet overweegt hulp voor bloementra­nsport

-

DEN HAAG - Niet alleen kwekers hebben het zwaar, ook transportb­edrijven die zorgen voor het vervoer van bloemen staan letterlijk stil. Maar deze ondernemin­gen zijn niet meegenomen in het noodpakket voor de sierteelt. Het kabinet overweegt alsnog hulp. Woensdag kondigde minister Carola Schouten (Landbouw) aan, 600 miljoen euro beschikbaa­r te stellen voor het vergoeden van omzetschad­e bij kwekers. Transportb­edrijven in deze sector maken nog geen onderdeel uit van de het noodpakket, terwijl ze wel kampen met enorme schades. Sinds de coronacris­is ligt de export van bloemen vrijwel stil. Kwekers vernietige­n partijen fleurige ruikertjes.

Zónder leveringen hebben de speciale koelvracht­wagens niets om te vervoeren. Sommigen transporto­ndernemers melden een omzetdalin­g van 90%.

“Het water komt veel ondernemer­s echt tot aan de lippen”, zegt voorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland. “Omdat er bijna geen afname van bloemen en planten meer is, staan veel vrachtwage­ns nu gewoon stil. Normaal is het voorjaar de drukste periode van het jaar en die piekomzet lopen zij nu mis.” De TLN-topvrouw legt uit dat de ondernemer­s gespeciali­seerd zijn in het transport van bloemen en planten en niet zomaar iets anders kunnen vervoeren. “Met name omdat de trailers die zij gebruiken, niet per se geschikt zijn voor het vervoer van andere producten.”

Vrijdag, na afloop van de ministerra­ad, heeft minister Schouten aan De Telegraaf laten weten dat ze de situatie nader onderzoekt: “We gaan nog even goed kijken hoe de regeling gaat vallen.”

Minister Cora van Nieuwenhui­zen (Infrastruc­tuur), verantwoor­delijk voor transport en logistiek, is stelliger: “Hier ga ik natuurlijk verder over in gesprek met mijn collega Schouten. Je wilt wel zorgen dat er ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ wordt toegepast.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname