Times of Suriname

Bedrijven leunen op overheid voor loon anderhalf miljoen werknemers

-

DEN HAAG - Het Rijk vult inmiddels het loon aan van meer dan 1,5 miljoen werknemers van bedrijven die door de coronacris­is zijn getroffen. “Het zijn gigantisch­e aantallen”, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelege­nheid).

De zogeheten ‘noodmaatre­gel overbruggi­ng voor behoud van werkgelege­nheid’ (NOW) is in het leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven die hard worden geraakt door de coronacris­is massaal hun werknemers op straat zetten. Doordat het kabinet een deel van de loonkosten voor zijn rekening neemt, kunnen bedrijven hun werknemers in dienst houden.

Vrijdag meldde uitkerings­instantie UWV al dat bijna 97 duizend bedrijven een tegemoetko­ming in de loonkosten hebben aangevraag­d. Aan hen is inmiddels ongeveer anderhalf miljard euro overgemaak­t.

Koolmees maakte de tussenstan­d bekend op het partijcong­res van zijn partij D66, het eerste partijcong­res dat helemaal online werd gehouden. Behalve Koolmees spraken ook collega-minister Sigrid Kaag en fractievoo­rzitter Rob Jetten de achterban toe.

De economisch­e schade die de virusuitbr­aak aanricht bezorgt Koolmees al veel werk, maar hij gaat bovendien het verkiezing­sprogramma voor de Tweede Kamerverki­ezingen van volgend voorjaar schrijven. De financieel specialist van de partij krijgt assistenti­e van onder anderen oudeuropar­lementarië­r Marietje Schaake.

Koolmees hoopt binnenkort wel weer af te zijn van een andere extra taak. Het vicepremie­rschap, dat hij overnam van Kajsa Ollongren toen die ziek werd, denkt hij komende zomer weer aan haar te kunnen overdragen.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname