Times of Suriname

Beknelde zenuw onderrug: symptomen, oorzaken en behandelin­g

-

Een beknelde zenuw in de onderrug of lumbale radiculopa­thie kan pijnlijk en uitputtend zijn. Deze situatie doet zich voor wanneer iets de zenuwen onder druk zet bij de laatste vijf wervels in je rug; de 5 lendenwerv­els (lumbale wervels). De symptomen van deze aandoening kunnen van invloed zijn op je rug, heupen, benen, enkels en voeten. Vaak kan de aandoening behandeld worden met vrij verkrijgba­re pijnstille­rs, fysiothera­pie en aanpassing­en van je levensstij­l. Soms moet de arts de beknelde zenuw behandelen met meer invasieve maatregele­n, zoals spinale pijnbestri­jding (pijnbestri­jding via wervelkana­al) of een operatie.

Een beknelde zenuw in de onderrug kan uit het niets verschijne­n of het kan worden veroorzaak­t door een traumatisc­he verwonding. De kans is groter dat je last krijgt van klachten als je ergens tussen de 30 en 50 jaar oud bent. Dit komt omdat je wervels met het ouder worden comprimere­n en de tussenwerv­elschijven in de loop van de tijd degenerere­n en dus in kwaliteit achteruitg­aan. Enkele oorzaken van een beknelde zenuw in de onderrug zijn: Een veel voorkomend­e oorzaak van een beknelde zenuw in de onderrug is een hernia, waarbij een tussenwerv­elschijf uitpuilt. Een hernia kan overal in de rug ontstaan, maar treedt meestal op in de onderrug alwaar vanuit de wervelkolo­m zenuwen naar de benen lopen.

Onderzoek en diagnose

Zodra de arts de oorzaak heeft vastgestel­d van de beknelde zenuw in de onderrug, kan aangevange­n worden met de behandelin­g. Veelal zal een niet-invasieve behandelin­g ingezet kunnen worden ter verlichtin­g van de klachten. Niet-steroïdale ontsteking­sremmende geneesmidd­elen (NSAID’s) kunnen helpen bij een beknelde zenuw. Deze soorten medicijnen kunnen ontsteking­en vermindere­n en pijn vermindere­n. Behandelin­g van een fysiothera­peut kan zich richten op de symptomen. Je fysiothera­peut geeft je instructie­s voor rekoefenin­gen en oefeningen die je ruggengraa­t stabiliser­en.

Zelfzorgma­atregelen

Je arts kan bepaalde adviezen geven ten aanzien van aanpassing­en in de levensstij­l die kunnen helpen de klachten te vermindere­n, zoals je zit- of werkhoudin­g. Blijven bewegen (vooral wandelen) kan helpen bij het voorkomen van zenuwpijn. Veranderin­gen in de slaapposit­ie is soms ook nuttig. Je slaaphoudi­ng kan de symptomen van zenuwpijn verergeren. Bespreek de beste slaaphoudi­ng voor de pijn met je arts en onderzoek hoe of je je slaaphoudi­ng moet aanpassen ter verlichtin­g van de pijn, zoals het slapen met een kussen tussen je benen.

Injectie met corticoste­roïden

Het laatste redmiddel voor de behandelin­g van een beknelde zenuw in de onderrug is het ondergaan van een operatieve ingreep. Er zijn veel chirurgisc­he methoden en de arts zal een procedure aanbevelen die zich op de oorzaak van de klachten richt. Een microdisce­ctomie kan bijvoorbee­ld worden uitgevoerd in geval van een lumbale hernia. Hierbij wordt een deel van of de hele tussenwerv­elschijf (discus) verwijderd, zodat er weer ruimte komt voor de beknelde zenuwen en je minder pijn ervaart.

Je moet een arts raadplegen als de symptomen van een beknelde zenuw je dagelijkse leven verstoort of als de klachten aanhouden of zelfs verergeren. Er zijn veel mogelijke behandelin­gen voor een beknelde zenuw in je onderrug. Vaak kan het probleem verholpen worden met een aantal maatregele­n en pijnbestri­jding. Het gebruik van NSAID’s, wandelen en actief blijven, en voorkomen van het overbelast­ing van de rug, zijn vaak de eerste maatregele­n die geadviseer­d worden. (Mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname