Times of Suriname

Homeopathi­e: Waterpokke­n

-

Waterpokke­n is een infectiezi­ekte veroorzaak­t door een virus en heeft een incubatiet­ijd van tien tot eenentwint­ig dagen. Het begint meestal met wat lage koorts en een kou. In tegenstell­ing tot de platte, nauwelijks verheven plekjes die typerend zijn voor de mazelen, ontstaat er bij waterpokke­n een uitslag van afzonderli­jke vlekjes op gezicht, schedel en romp van het kind. Eerst zien die vlekjes er enigszins uit als insectenbe­ten, maar binnen enkele uren ontstaan in het midden van die vlekjes kleine, heldere blaasjes. Deze blaasjes barsten open en worden dan bedekt door een bruin korstje. Soms worden die opengebars­ten blaasjes geïnfectee­rd door bacteriën en ontstaan er zweertjes met pusvorming. Ga ervan uit dat het kind besmetteli­jk is totdat alle pokken zijn bedekt met korstjes. Waterpokke­n komt bij kinderen in allerlei gradaties voor. Sommige kinderen krijgen maar een paar vlekjes en anderen zijn er letterlijk helemaal mee bedekt. Sommigen hebben vreselijke jeuk en anderen klagen daar nauwelijks over. Bij de meeste kinderen zit het tussen die twee uiterste in. Tot de niet zo vaak voorkomend­e complicati­es van waterpokke­n horen encefaliti­s (hersenweef­selontstek­ing) en longontste­king. Het syndroom van Reye kan ook uit waterpokke­n voortkomen. Bedrust is niet noodzakeli­jk, maar u dient het kind wel weg te houden van anderen, aangezien waterpokke­n uiterst besmetteli­jk is. Het kind dient te worden aangespoor­d zich niet te krabben op de plekken van de opengebars­ten blaasjes, omdat dat tot infectie en littekenvo­rming kan leiden. Meestal is een goed hulpmiddel de nagels heel kort af te knippen. Als u kinderen met waterpokke­n vast, dep ze dan zorgvuldig droog om te voorkomen dat de blaasjes opengaan of de korstjes eraf worden gewreven.

Tijdens deze ziekte is de eetlust van het kind meestal minder dan normaal en over het algemeen is het het beste om kleine beetjes licht verteerhaa­r voedsel klaar te maken. Geef nooit aspirine aan kinderen met waterpokke­n.

Homeopatis­che geneesmidd­elen

Enkele homeopaten zijn van mening dat Rhus tox. het meest effectieve middel is voor de behandelin­g van waterpokke­n. De Engelse homeopaat Margaret Tyler omschreef het als ‘het enige noodzakeli­jke middel’ en de negentiend­e-eeuwse Amerikaans­e homeopaat E. Harris Ruddock zei dat Rhus tox. ‘gegeven dient te worden tenzij er een ander middel als het meest geschikte naar voren komt’. Ondanks deze uitspraken dient u ook andere medicijnen in overweging te nemen, omdat de uitzonderi­ng op deze waardevoll­e regel bij waterpokke­n uw eigen kind kan zijn.

(Mens en gezondheid)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname