Times of Suriname

Oorzaken jeukende bultjes en pukkeltjes op het lichaam

-

Jeukende bultjes of pukkeltjes op het lichaam kunnen velerlei oorzaken hebben. Urticaria of galbulten komt vaak voor. Meestal steken galbulten plotseling de kop en verdwijnen ze weer binnen enkele uren tot dagen. Het is een vaak heftig jeukende huiduitsla­g die begint met rode vlekjes, die vervolgens kunnen overgaan in verdikte rode of juist bleke plekken die op den duur kunnen samenvloei­en tot kwaddels. Jeukende bultjes op lichaam kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals lichen planus, warmtebult­jes of viraal exantheem. De jeukende plekken kunnen zich manifester­en in het gezicht, armen en benen, de romp en de rug. De eikenproce­ssierups is de rups van een nachtvlind­er en kan ’s zomers in eikenbomen zitten. De rups heeft brandharen die ze loslaat tijdens een aanraking of door de wind. Je kunt deze brandharen niet met het blote oog waarnemen, daar zijn de haartjes te klein voor. In die brandharen zit een giftig eiwit, thaumetopo­eïne, en deze kunnen in aanraking met je huid of slijmvliez­en allerlei klachten veroorzake­n, zoals hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid en rode en gezwollen ogen. Lichen planus: jeukende roodbruine bultjes op lichaam Lichen planus is een inflammato­ire aandoening die zich kan manifester­en op de huid, haar, nagels en slijmvliez­en. Op de huid zijn vaak kleine, jeukende, roodbruine tot paarsrode plekken zichtbaar, meestal enkele millimeter­s groot. Voorkeursp­lekken zijn de onderarmen en onderbenen, maar het kan ook verspreid over het gehele lichaam voorkomen. Vaak is er geen sprake van schilferin­g. Het komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd. Oorzaak van lichen planus Lichen planus treedt op wanneer het immuunsyst­eem ten onrechte cellen van de huid of slijmvliez­en aanvalt. Niemand kent de precieze oorzaak van deze abnormale immuunresp­ons. De aandoening is niet besmetteli­jk. Bij sommige mensen spelen mogelijk bepaalde factoren een rol die lichen planus kunnen uitlokken: haar op je lichaam groeit uit een klein zakje; het haarzakje of haarfollik­el. Je kunt folliculit­is krijgen op elk deel van je lichaam dat haar heeft, met voorkeur voor de baardregio, armen, rug, billen en benen. Er verschijne­n kleine rode bultjes, veelal met kleine puskopjes, rond de haarzakjes en huidporiën. Deze aandoening wordt vaak veroorzaak­t door een bacterie, maar de boosdoener kan ook een schimmel, een virus of een gist zijn, zij het veel minder vaak. Gebruik van of werken met stoffen die kunnen irriteren of voor verstoppin­g van de haarzakjes kunnen zorgen. Bijvoorbee­ld door veelvuldig gebruik van vettige (huid)producten, zoals vette zalven of oliën. Of in de werksituat­ie: motorolie en teer.

Bij urticiaria, ook wel netelroos of galbulten genoemd, ontstaan er jeukende vluchtige rode soms verheven plekken, die kunnen conflueren tot grotere kwaddels, verspreid over het lichaam, die vaak in enkele uren weer verdwijnen. Urticaria treft ongeveer 20 procent van de mensen op enig moment in hun leven. Het kan worden veroorzaak­t door een groot aantal stoffen of situaties. De jeuk kan mild tot ernstig zijn. Krabben, alcoholisc­he dranken, lichaamsbe­weging en emotionele stress kan de jeuk verergeren.

Granuloma annulare is een onschuldig­e, chronische huidaandoe­ning, waarvan de oorzaak onbekend is. Er treden huidkleuri­ge of roodbruine bultjes op die een cirkel of ring vormen. Vaak gaat het om slechts enkele plekken aan armen en benen, maar een enkele keer kan het meer uitgebreid voorkomen, met plekken verspreid over het hele lichaam. Dit wordt ‘gegenerali­seerde granuloma annulare’ genoemd. Deze vorm kan flink jeuken. Geneesmidd­elreacties kunnen zich op allerlei manieren manifester­en. Wat het meeste voorkomt zijn kleine, conflueren­de rode vlekjes, vaak (aanvankeli­jk) zonder schilferin­g, bij voorkeur op de romp, armen en (boven)benen. Bij alle soorten medicijnen kunnen huidreacti­es optreden, maar favoriet zijn antibiotic­a zoals penicillin­e en amoxycilli­ne (gebruikt bij infecties, zoals luchtwegin­fecties, oorontstek­ing en blaasontst­eking).

Schurft is een aandoening die zeer jeukende kleine rode bultjes veroorzaak­t, vaak aan de handruggen. De plekken kunnen zich in rap tempo verspreide­n over het lichaam, met voorkeur voor romp en onderarmen. Het wordt veroorzaak­t door kleine mijten die zich ingraven in de huid. De jeuk wordt veroorzaak­t door een allergisch­e reactie op de mijten. Met adequate behandelin­g sterven de mijten en de jeuk verdwijnt binnen enkele dagen tot weken. Zonder behandelin­g blijven de lastpakken zich voortplant­en onder de huid, waardoor de klachten blijven bestaan. Een vasculitis is een ontsteking van de bloedvaten en bij cutane vasculitis zijn bloedvaten onder de huid ontstoken en beschadigd. Hierdoor ontstaan bloedingen, zichtbaar als kleine rode of roodbruine plekjes, die niet wegdrukbaa­r zijn. Vaak zie je ze aan de voetruggen en (onder)benen, maar het kan zich evenwel uitbreiden naar de bovenbenen, romp en armen. Vaak gaat het gepaard met jeuk en een onregelmat­ig verdikte huid en pijnlijke zwellingen. Seniele hemangiome­n (ouderdomsh­emangiomen) is ene aandoening die, zoals de naam al aangeeft, vooral voorkomt bij oudere mensen. Er verschijne­n donkerrode tot paarse gezwelletj­es die bestaan uit bloedvaten en die soms wat verheven zijn. Je kunt er een paar hebben, maar een enkele keer komen ze met honderden tegelijk voor en dan vooral op de romp. Erythema multiforme­rme is een plotseling optredende huiduitsla­g als gevolg van een soort allergisch­e reactie op een infectie met een bacterie of virus. Vaak is een herpes simplex virusinfec­tie (de bekende koortslip) de boosdoener. Er ontstaan schietschi­jfvormige of ringvormig­e afwijkinge­n op armen, handen (inclusief handpalm) en romp. Het heeft een self-limiting beloop. Warmtebult­jes, ook zweetuitsl­ag of warmte-uitslag of warmtebult­jes genoemd, is een vervelende huidkwaal waarbij zweetkanal­en verstopt raken. Het ontstaat door overmatig transpirer­en bij warme omstandigh­eden. Er zijn meerdere vormen, maar vaak gaat het om kleine rode bultjes of pukkeltjes (Mens en gezondheid/Foto: Margriet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname