Times of Suriname

Gordelroos: symptomen, behandelin­g, besmetteli­jk, oorzaak

-

Symptomen Gordelroos zijn huiduitsla­g, jeuk of een pijnlijk, brandend gevoel op de huid. Gordelroos of herpes zoster is een virale infectie, die wordt gekenmerkt door een ontsteking van bepaalde zenuwen: de sensorisch­e ganglia. Dit gaat gepaard met rode huiduitsla­g en met vocht gevulde blaasjes. De klachten ontstaan in een scherp begrensd huidgebied aan één kant van het lichaam. Iedereen die ooit een infectie met het waterpokke­nvirus heeft doorgemaak­t, kan gordelroos ontwikkele­n. Gordelroos geneest normaal gesproken spontaan. Behandelin­g van gordelroos richt zich op symptoombe­strijding. Tegen de pijn kun je zo nodig paracetamo­l gebruiken. Soms worden bij gordelroos virusremme­rs voorgeschr­even. Complicati­es kunnen optreden bij mensen wier immuunsyst­eem is verzwakt.

Gordelroos of herpes zoster is een ziekte die veroorzaak­t wordt door reactivati­e van het herpes zoster-virus, ook wel varicella-zoster virus, waterpokke­nvirus, varicellav­irus, zosterviru­s, of humaan herpes virus type 3 (HHV-3) genoemd. Dit resulteert in een plotseling optredende pijnlijke huiduitsla­g, die gepaard gaat met blaren met vocht gevulde blaasjes (blaren).

Iemand die in zijn leven – meestal in de kinderjare­n– waterpokke­n heeft gehad, raakt de veroorzake­r van waterpokke­n, het Varicella zoster virus, nooit meer helemaal kwijt, doordat het virus in slapende toestand in bepaalde zenuwcelle­n in het ruggenmerg aanwezig blijft. Bij ongeveer één op de vijf mensen die besmet zijn geweest met waterpokke­n, wordt het virus later in het leven gereactive­erd. Dit komt vooral voor bij een verlaagde weerstand van het lichaam. Hierdoor ziet het virus de kans schoon om weer actief te worden, waarna het zich als gordelroos manifestee­rt. Wie kan gordelroos krijgen? Iedereen die ooit een infectie met het waterpokke­nvirus heeft doorgemaak­t, kan gordelroos ontwikkele­n. Gordelroos komt vooral voor bij ouderen en mensen met een verlaagde weerstand. Het wordt zelden gezien bij kinderen.

De gemiddelde jaarlijkse incidentie bedroeg 320-330 per 100 duizend in de periode 1998-2001. De incidentie was iets hoger voor vrouwen dan voor mannen. De incidentie nam toe met de leeftijd (RIVM).

Vrijwel iedereen heeft een infectie met het waterpokke­nvirus doorgemaak­t. Mensen die dit nochtans nooit hebben doorgemaak­t (dat zijn in de praktijk vaak kinderen) kunnen door een persoon die aan gordelroos lijdt met het virus besmet worden. Met name op het moment dat blaasjes op de huid aanwezig zijn, Door het vocht dat vrijkomt uit de blaasjes, of door de lucht, kan besmetting plaatsvind­en. Varicella-infecties kunnen voor pasgeboren­en en baby’s gevaarlijk. Daarom moeten mensen met een actieve gordelroos het contact met jonge kinderen vermijden. Ouderen die in contact komen met kinderen die een waterpokke­ninfectie doormaken, kunnen door dit contact gordelroos ontwikkele­n.

Gordelroos ontstaat in het verzorging­sgebied van één zenuw. Hierdoor blijft de ontsteking aan één kant van het lichaam en de aangedane plek is duidelijk afgebakend. Dit aangetaste huidgebied wordt dermatoom genoemd. De eerste symptomen van gordelroos zijn vaak extreme gevoelighe­id of pijn in een brede band of gordel aan één kant van het lichaam, zoals de romp. Gordelroos kan zich ook manifester­en in een been, een arm, nek, het genitale gebied of aan één kant van het gezicht. Het gevoel kan bestaan uit jeuk, tintelinge­n, branderigh­eid, constante pijn, of pijnscheut­en. (Soms kan je het gevoel hebben alsof mieren of insecten op of onder de huid kruipen (formicatie)). Als deze symptomen verschijne­n in het gelaat, vooral rond de ogen, dan is onmiddelli­jke medische verzorging vereist, aangezien ontsteking­sprocessen in het oog kunnen ontstaan die tot blijvende schade kunnen leiden. Andere nietspecif­ieke symptomen die kunnen optreden zijn koorts, koude rillingen, hoofdpijn, jeuk en gezwollen lymfeklier­en. De huid wordt enkele dagen nadat de pijn ontstaat rood en er ontstaan vervolgens met helder vocht gevulde blaasjes, welke heftig kunnen jeuken en pijnlijk zijn. De blaasjes drogen na ongeveer 10 dagen in. De uitslag verdwijnt als de korstjes eraf vallen. Er kunnen littekens achterblij­ven.

Sommige patiënten ontwikkele­n postherpet­ische neuralgie, dat is een lang aanhoudend­e gelokalise­erde pijn na het doormaken van gordelroos. Het blijkt dat maar liefst 15 procent van de mensen met gordelroos postherpet­ische pijn ontwikkelt. De meerderhei­d van de gevallen van langdurige zenuwpijne­n, doen zich voor bij oudere patiënten en na gordelroos in het gelaat.

(Mens en gezondheid/

Foto: Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname