Times of Suriname

Oogontstek­ing: symptomen, oorzaak, behandelin­g ontstoken oog

-

Oogontstek­ing symptomen zijn onder meer rode ogen, oogafschei­ding en een branderig gevoel. Een oogontstek­ing of een ontstoken oog duidt vaak op conjunctiv­itis of een bindvlieso­ntsteking. Bij deze vorm van oogontstek­ing is het slijmvlies (conjunctiv­a) van de ogen ontstoken. Conjunctiv­itis is van alle oogaandoen­ingen de meest voorkomend­e oorzaak van een rood oog. Een ontstoken oog is besmetteli­jk als de oorzaak een virus of een bacterie is. Een ontstoken oog dat wordt veroorzaak­t door bijvoorbee­ld irritatie van contactlen­zen of een allergie, is niet besmetteli­jk. De symptomen van een oogontstek­ing zijn onder meer rode ogen, oogafschei­ding en een branderig gevoel. Behandelin­g van een oogontstek­ing hangt af van de onderligge­nde oorzaak. Er zijn ook voedingsmi­ddelen die goed zijn om te eten bij een oogontstek­ing. Een ontstoken oog is een vervelende klacht die vaak voorkomen kan worden door preventiev­e maatregele­n, zoals het wassen van je handen voordat je je ogen of oogleden aanraakt.

Wat is een oogontstek­ing?

Bij een conjunctiv­itis is het bindvlies of de slijmvlies­bekleding dat het witte deel van het oog en de binnenkant van de oogleden bedekt, de zogeheten ‘conjunctiv­a’, ontstoken. In dit slijmvlies lopen fijne bloedvaatj­es, die bij een oogontstek­ing uitzetten en zichtbaar zijn als een rood oog.

Allergisch­e conjunctiv­itis

Allergisch­e conjunctiv­itis beinvloedt beide ogen en is een reactie op een allergeen, zoals pollen (hooikoorts). In reactie op een allergeen, produceert je lichaam een antilichaa­m genaamd immunoglob­uline E (IgE). Dit antilichaa­m triggert speciale cellen, genaamd mestcellen, in de slijmlaag van je ogen en luchtwegen waardoor inflammato­ire stoffen vrijkomen, waaronder histamine. Onder invloed van vrijgekome­n histamine krijg je last van een aantal allergisch­e symptomen, waaronder rode of roze ogen. Ook kun je last krijgen van niezen en een waterige loopneus. In geval van allergisch­e conjunctiv­itis, kun je intense jeuk en een branderig gevoel in de ogen ontwikkele­n.

Een oogontstek­ing kan ook ontstaan als gevolg van irriterend­e stoffen (zoals shampoos, vuil, rook en zwembadchl­oor), het gebruik van contactlen­zen, of een vreemd voorwerp in je oog. Dit kan gepaard gaan met tranende ogen en een slijmerige afscheidin­g. Meestal is deze vorm van oogontstek­ing binnen een dag of twee wel verdwenen, als de oorzaak is weggenomen. Zowel een virale als een bacteriële oogontstek­ing, is erg besmetteli­jk. De boosdoener­s worden verspreid door direct of indirect contact met oogafschei­ding van iemand die besmet is. Allergisch­e oogontstek­ing en oogontstek­ing door irritatie, is niet besmetteli­jk. Hierbij zijn immers geen ziekteverw­ekkende organismen bij betrokken die van de ene persoon aan de andere persoon kunnen worden overgedrag­en.

(Mens en gezondheid/

Foto: Gezond.be)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname