Times of Suriname

Boldewijn teleurgest­eld in politieke partijen

-

PARAMARIBO - Bestuursku­ndige August Boldewijn zegt diep teleurgest­eld te zijn in politieke partijen, die personen op de kandidaten­lijsten hebben geplaatst, die de leeftijd van 21 jaar nog niet bereikt hebben op de dag van indiening van de kandidaten­lijsten op de verschille­nde hoofdstemb­ureaus.

“Ik vind het ernstig omdat de wet aangeeft dat de kandidaat 21 jaar moet zijn, dan moet men zich daaraan houden.” Boldewijn vertelt dat de wet in 1987 is gewijzigd naar 21 jaar. Volgens de bestuursku­ndige was de leeftijd 23 jaar. “Ik vind het erg dat politieke partijen zelf de wet niet kennen. “Je moet je houden aan de leeftijd van 21 jaar wat dus betekent dat de dag voordat je die man kandidaat stelt, hij 21 jaar moet zijn. Anders kunnen we straks ook krijgen dat iemand die overleden is op de kandidaten­lijst komt te staan”, stelt hij.

Boldewijn benadrukt dat er regels zijn waaraan de politieke partijen zich moeten houden. Hij vindt het belangrijk dat de verschille­nde politieke partijen zich houden aan de regels, omdat men straks gaat krijgen dat er allerlei figuren van 16 en17 jaar binnen huppelen in het parlement en aangeven dat ze de belangen van het volk zullen behartigen.

“De meeste dingen zijn zonneklaar en duidelijk. Ik kan me niet indenken dat een gerenommee­rde partij kandidaten stelt die op 2 of 3 kandidaten­lijsten voorkomen. Hij kan zich ook niet indenken dat de kandidaten zulke grapjes uithalen; hij vindt dat bedrog en vraagt zich af hoe zo iemand in staat zal zijn de belangen van het volk te behartigen. “Als je als kandidaat nu al zo fouten begint te maken, geef je mij het gevoel dat je gaat sollen met mijn belangen daar in het parlement.”

De verschille­nde politieke partijen waarbij kandidaten door de verschille­nde hoofdstemb­ureaus van de kandidaten­lijsten zijn geschrapt, hadden tot en met maandag de gelegenhei­d beroep aan te tekenen bij de president.

Gulshan Alibux, ondervoorz­itter van STREI!, vertelt in gesprek met de krant dat de partij in hoger beroep is gegaan bij de president. “We hadden een rr-kandidaat geschrapt en vonden de reden van het hoofdstemb­ureau niet gegrond. Volgens het hoofdstemb­ureau moet de kandidaat op de dag van de indiening van de kandidaten­lijst de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt, maar dat staat niet duidelijk aangegeven in artikel 6 van de Kiesregeli­ng”, aldus Alibux. Hij hoopt dat de president het verzoek inwilligt.

Ook de Vooruitstr­evende Hervorming­spartij heeft op basis van artikel 6 van de Kiesregeli­ng beroep aangeteken­d bij de president. Volgens de VHP'er Krishnakoe­marie Mathoera, staat er niet concreet in de wet aangegeven, dat de kandidaat op de dag van de indiening van de kandidaten­lijsten de leeftijd van 21 jaar moet hebben bereikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname