Times of Suriname

GGD komt vrijdag met eisenlijst voor corona-app

-

DEN HAAG - De GGD komt vrijdag pas met een eisenlijst waar een toekomstig­e corona-app aan moet voldoen. De ’appathon’ van afgelopen weekend, waarin potentiële apps werden getoetst, was vooral bedoeld om te kijken wat er technisch mogelijk was. De eisenlijst zou duidelijk moeten maken wanneer de app een signaal af moet geven dat iemand in contact is geweest met een besmet persoon en in quarantain­e moet gaan. Dat gaat bijvoorbee­ld over hoe lang iemand in de buurt is geweest van een persoon met corona, op welke afstand dat was en wat een acceptabel percentage van verkeerde meldingen dat iemand wel of niet in contact geweest is met een besmet persoon. Dat zegt Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden. Daar werd de boodschap dat er komende vrijdag pas een eisenlijst komt voor de corona-app, met verbazing ontvangen. Afgelopen weekend mochten namelijk al zeven partijen hun plan voor zo’n app presentere­n aan deskundige­n. De conclusies waren hard: geen enkele app voldeed aan de voorwaarde­n, bijvoorbee­ld voor privacy.

“Waarom die haast”, vraagt SGP-fractielei­der Kees van der Staaij zich af. Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven lijkt het alsof afgelopen weekend ’een soort proeftuin plaats heeft gevonden’: “Wordt het niet tijd om een serieuze pas op de plaats te maken? Weten we wel waar we heen willen?”

Topambtena­ar Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezon­dheid zegt dat het nog niet de bedoeling was om afgelopen weekend al een geschikte app te kiezen. De ’appathon’ was volgens Roozendaal slechts een ’marktconsu­ltatie’ geweest, waarin aan bedrijven werd gevraagd: ‘laat eens zien wat je kan’: “We waren nog niet bezig met inkoop, verwerving of aanbestedi­ng. Maar die indruk was wel ontstaan.”

De corona-app zou moeten dienen als een aanvulling of zelfs een vervanging van het bron- en contactond­erzoek dat de GGD normaal gesproken doet bij een besmetting. Maar door de massale uitbraak kan de gezondheid­sdienst dat niet meer aan. Een app zou het onderzoek kunnen ondersteun­en of zelfs helemaal vervangen. “Maar dan ben je afhankelij­k van wat je te horen krijgt wat kan”, zegt De Gouw gisteren. Daarom zou de GGD pas na de ’appathon’ een eisenlijst op tafel kunnen leggen. Roozendaal wijst op de rare tijden en de haast die met de coronacris­is meekomt: “In de oude wereld bedacht je iets, maakte je een programma van eisen en zei je tegen iemand: maak dit maar. In de huidige crisis is het nodig om dat proces gelijkop te laten lopen.”

(De Telegraaf)

09:35

11:20

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname