Times of Suriname

Uitstel Olympische Spelen kost 5 miljard euro

-

SPORT - Japan en het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) dragen samen de extra kosten die ontstaan door het uitstellen van de Olympische Spelen.

Volgens schattinge­n van onderzoeke­rs lopen die op tot zo’n 5 miljard euro. In een Q&A (vragen en antwoorden) op de website benadrukt het IOC dat die kosten gedeeld zullen worden.

“De Japanse premier Shinzo Abe heeft ermee ingestemd dat Japan de kosten blijft dekken zoals staat afgesproke­n in de bestaande overeenkom­st voor 2020. En het IOC blijft verantwoor­delijk voor zijn deel van de kosten”, meldt het overkoepel­ende comité. “Voor het IOC is al duidelijk dat de extra kosten honderden miljoenen dollars bedragen.”

Japan heeft al meer dan 10 miljard euro geïnvestee­rd in het organisere­n van de Olympische Spelen. Vanwege het coronaviru­s is het mondiale sportevene­ment, dat komende zomer in Tokio zou worden gehouden, met een jaar uitgesteld.

Het leidt vooral tot extra organisati­ekosten, zoals het opnieuw huren van (sport-) locaties, herdrukken van promotiema­teriaal en aantrekken van personeel. Het Olympisch dorp waar de atleten verblijven zou na de Spelen worden omgebouwd tot luxe appartemen­ten waarvan de meeste ook al zijn verkocht, maar de kopers zullen nu langer moeten wachten tot ze erin kunnen.

Ook de Japanse economie krijgt een klap door het uitstel van de Spelen. Het IOC moet z’n zogeheten solidarite­itsprogram­ma, waarmee zo’n 1600 sporters en ook het vluchtelin­genteam financieel worden geholpen, met een jaar verlengen. Dat alleen al kost ruim 100 miljoen euro.

“Deze beslissing is niet bepaald door financiële belangen, omdat het IOC dankzij zijn risicobehe­erbeleid inclusief verzekerin­gen in ieder geval zijn activiteit­en kan voortzette­n en zijn missie om de Spelen te organisere­n kan vervullen”, aldus het IOC.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname