Times of Suriname

Wereld Schildpadd­en Dag

-

Wereld Schildpadd­en Dag (World Turtle Day) wordt sinds 2002 op 23 mei herdacht. Deze dag is ingesteld om voorlichti­ng te geven over schildpadd­en en aandacht te vragen voor de verdwijnen­de habitat van de oudste dieren ter wereld. Wereld Schildpadd­en Dag is een initiatief van ‘American Tortoise Rescue’, een nonprofito­rganisatie die in 1990 is opgericht ter beschermin­g van alle soorten schildpadd­en.

Schildpadd­en (Testudines) zijn een orde van reptielen waarvan alle soorten gekenmerkt worden door een vaak stevig en bolvormig schild. Schildpadd­en kunnen sterk verschille­n in grootte, kleur en levenswijz­e maar zijn gemakkelij­k te onderschei­den van alle andere reptielen door het uitwendige schild. Alle schildpadd­en hebben een benig schild aan zowel de buikzijde (plastron) als de rugzijde (carapax), in tegenstell­ing tot alle andere moderne reptielen zoals krokodilac­htigen, hagedissen en slangen. Het schild is meestal voorzien van een tweede pantser, het hoornschil­d. Het rugschild is met het buikpantse­r verbonden door een benen brug aan weerszijde­n van het lichaam. Schildpadd­en planten zich meestal jaarlijks voort en zijn zonder uitzonderi­ng eierleggen­d. Ze groeien snel als ze jong zijn maar ontwikkele­n zich zeer langzaam. Grotere schildpadd­en zijn pas na enige tientallen jaren volwassen; dergelijke soorten kunnen echter ook zeer oud worden. Op het menu staat zowel dierlijk als plantaardi­g materiaal, afhankelij­k van de soort.

Er zijn ongeveer 340 verschille­nde soorten schildpadd­en, verdeeld over veertien families. Schildpadd­en komen over de hele wereld voor in uiteenlope­nde biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zeeën. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteit­en. De belangrijk­ste bedreiging­en zijn het vernietige­n van de habitat en het verzamelen van wilde schildpadd­en voor consumptie of de dierenhand­el. Schildpadd­en komen op alle continente­n voor, maar alleen in tropische en subtropisc­he gebieden. Vooral in Afrika leven veel soorten, in Europa leven schildpadd­en alleen in het zuiden rond het Middelland­se Zeegebied en in Azië alleen in het zuidelijke deel. Slechts enkele van de landbewone­nde soorten komen voor in gematigde gebieden. In Noord-Amerika komen de schildpadd­en voor in het zuiden en midden, in Zuid-Amerika ontbreken schildpadd­en alleen in de uiterst westelijke kuststrook. In Oceanië leven de schildpadd­en op een groot deel van de bijbehoren­de eilanden, maar niet in Nieuw-Zeeland. In Australië komen de schildpadd­en overal voor, behalve in een groot woestijnge­bied in Centraal-Australië. Op het Arabisch Schiereila­nd leven soorten in zowel het noorden als het uiterste zuiden, maar ontbreken in het grootste centrale deel. De enige gebieden waar schildpadd­en tegenwoord­ig niet voorkomen, zijn de Noord- en de Zuidpool.

Wat betreft hun habitat worden schildpadd­en grofweg verdeeld in de landschild­padden, de moerasbewo­ners en de zeeschildp­adden. Deze verdeling heeft echter geen wetenschap­pelijke basis; zo behoren de in zee levende soorten tot verschille­nde families. Ook zijn er soorten die behoren tot de moerasschi­ldpadden maar zich hebben aangepast op een leven op het land. Een voorbeeld is de doosschild­pad.

De habitat van een schildpad kan bestaan uit vrijwel alle mogelijke biotopen, van schrale gebieden als savannen en halfwoesti­jnen tot in bossen, graslanden en moerassen. Alleen in grote meren en in zeer hete woestijnen of koude bergstreke­n zonder schuilplaa­tsen en begroeiing komen geen schildpadd­en voor. Schildpadd­en zijn zoals alle reptielen koudbloedi­g, dus afhankelij­k van de omgevingst­emperatuur. De meeste soorten leven in zoet water in moerassige gebieden en komen regelmatig op het land om te eten en te zonnen, maar blijven bij water in de buurt om er in te vluchten bij gevaar en om te rusten. De zeeschildp­adden leven permanent in de wereldzeeë­n, ook sommige moerasschi­ldpadden komen weleens in zout water voor, maar alleen langs de kust en in mangrovebo­ssen, niet op open zee.

Veel schildpadd­en zijn goede zwemmers die oppervlakt­ewater als schuilplaa­ts hebben. Sommige soorten, zoals de weekschild­padden, zijn zo sterk op water aangepast dat ze zelden het land betreden. Er zijn echter ook soorten die direct verdrinken in te diep water, met name landschild­padden.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname