Times of Suriname

Haga Lyceum luisterde vertrouwel­ijke gesprekken onderwijsi­nspectie af

-

AMSTERDAM Vertrouwel­ijke gesprekken van de Inspectie van het Onderwijs op het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam werden vorig jaar afgeluiste­rd, schreef NRC. De krant zegt over een van de opnames te beschikken en de authentici­teit te hebben vastgestel­d. De afgeluiste­rde gesprekken van inspecteur­s onderling en met leerlingen en personeel werden volgens NRC gevoerd in de werkkamer van het Haga Lyceum. De krant zegt vier bronnen rond de middelbare school te hebben gesproken die de afluistera­pparatuur gezien hebben of de opnames gehoord hebben. Volgens hen hield de directeur van het Haga Lyceum, Soner Atasoy, op deze manier in de gaten waar het inspectieo­nderzoek zich op richtte en wat medewerker­s over hem en de school zeiden. Atasoy ontkent tegenover NRC dat hij de opnames gemaakt heeft, maar geeft wel toe dat hij ze in zijn bezit heeft. “Dat kreeg ik op een USB-stick aangelever­d. Ik weet niet van wie”, beweert hij.

Tussen maart en mei 2019 deed de onderwijsi­nspectie uitgebreid onderzoek naar het Haga Lyceum. Er werd geconclude­erd dat er sprake was van financieel wanbeheer en dat het burgerscha­psonderwij­s niet op orde was. De Inspectie van het Onderwijs zegt dat inspecteur­s zelf ook het vermoeden hadden dat het kamertje werd afgeluiste­rd ten tijde van het onderzoek. Nadat hier aanwijzing­en voor binnenkwam­en, besloot de inspectie gesprekken regelmatig elders te voeren.

Dat gesprekken afgeluiste­rd werden, is waarschijn­lijk niet meer te bewijzen, schreef NRC. Er was eerder “onvoldoend­e aanleiding” om het kantoor te onderzoeke­n. De inspectie zou hebben gevreesd dat een onderzoek tot onrust zou leiden op de omstreden school.

Toch beraadt de inspectie zich nu op stappen, omdat ze wel “concrete signalen” heeft dat er afgeluiste­rd werd binnen de school. Deze worden ook meegenomen in het lopende onderzoek naar het Haga Lyceum. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname