Times of Suriname

“Ik moet erbij zijn”

-

PARAMARIBO - Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, is niet ontevreden over de voorlopige stembusuit­slag voor zijn politieke partij. Volgens de officieuze cijfers legt de ABOP beslag op zeven zetels; twee meer dan bij de verkiezing­en van 2015. De ABOP gaat voor regeermach­t. De oppositieb­anken zijn niet langer een optie voor de partij.

Hiermee geeft Brunswijk aan gereed te staan voor een samenwerki­ng met de VHP, volgens de laatste cijfers goed voor 20 zetels, de grote winnaar van de verkiezing­en. “Ik weet niet wie nog meer erbij komt, maar ik moet erbij zijn”, zegt Brunswijk. De partij ging voor zeker tien zetels voor een betere onderhande­lingsposit­ie bij een kabinetsfo­rmatie. De ABOPvoorzi­tter kijkt uit naar de officiële stembusuit­slag met de hoop dat de zetelwinst alsnog naar boven wordt bijgesteld. Over een eventuele samenwerki­ng met de NDP, die terugvalt van 26 naar tentatief 16 zetels, wil Brunswijk niet praten. De NDP is voor hem een gepasseerd station. Het eventueel samenwerke­n met de NDP om alsnog een coalitie te kunnen vormen, ziet hij momenteel niet zitten.

De bal ligt bij de VHP om het voortouw te nemen. Een samenwerki­ng met of de ABOP of de NDP zou resulteren in achtereenv­olgens een ruime meerderhei­d of een absolute meerderhei­d. Over een deal met de ABOP heeft VHPvoorzit­ter

Chandrikap­ersad Santokhi nog geen uitspraken gedaan. Zijn eerste reactie op de stembusuit­slag is dat de NDP niet langer de meerderhei­d van de samenlevin­g achter zich heeft. “Het volk heeft de NDP afgewezen!”, was zijn eerste reactie toen duidelijk werd dat de partij een bijzonder resultaat had neergezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname