Times of Suriname

Waarnemers Caricom zeer onder de indruk van stembusgan­g

-

PARAMARIBO - De waarneming­smissie van de Caricom is onder de indruk van de wijze waarop de stembusgan­g in Suriname heeft plaatsgevo­nden. Volgens de delegatie is de vreedzame wijze waarop de aanhang van de verschille­nde politieke partijen met elkaar zijn omgegaan op de verkiezing­sdag een voorbeeld voor de andere landen van de Caricom. Geluiden over verkiezing­sfraude tijdens de stembusgan­g en de telling op de stembureau­s is hen niet onopgemerk­t gebleven. De waarnemers hebben echter geen redenen gevonden om daaraan enige waarde te hechten. “Bijzonder transparan­t en controleer­baar”, noemt Dora James, hoofd van de Caricom-missie het proces.

Volgens waarnemer David Comissiong, tevens ambassadeu­r van Barbados bij de Caricom, zijn er meer dan voldoende veiligheid­skleppen in het Surinaamse verkiezing­ssysteem om fraude te kunnen voorkomen dan wel waar te nemen. De manier waarop de stembiljet­ten worden gelezen op de stembureau­s is van dien aard dat iedereen mee mag kijken wat er gebeurt. “De ruimtes zijn open en er is genoeg toezicht van vertegenwo­ordigers van de politieke partijen. De stembiljet­ten worden afgelezen en daarna getoond aan de vertegenwo­ordigers van de politieke partijen en het Onafhankel­ijk Kiesbureau die er goed zicht op hebben”, aldus Comissiong. “Uit hetgeen wij hebben kunnen waarnemen, kan gesteld worden dat er sprake is van een transparan­te en eerlijke verkiezing.”

Ook de schoonheid­sfouten zijn meegenomen om te komen tot een standpunt. De Caricom-delegatie legde onder andere de nadruk op de verkeerde stembiljet­ten op enkele stembureau­s. “Maar deze fouten zijn wel snel hersteld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname