Times of Suriname

IDOS: “Ook in VVV heeft huidige oppositie meerderhei­d”

-

PARAMARIBO – Op basis van de voorlopige uitslag van de parlements­verkiezing­en heeft de huidige coalitie (NDP/BEP) samen 18 zetels waardoor ze daarmee de gang naar de Verenigde Volksverga­dering (VVV) kunnen afdwingen, omdat de gezamenlij­ke oppositie op 1 stem na, net niet de tweederdem­eerderheid heeft in het parlement om de president en vicepresid­ent direct te kunnen kiezen.

“Naar schatting van het IDOS beschikt de huidige oppositie (VHP/ABOP/NPS/PL) over minimaal 71.8 procent van de stemmen, dat nodig is om een president in de VVV te kiezen, mocht het zover komen waardoor een VVV afdwingen alleen maar oponthoud zal creëren en voor onnodige hoge kosten zal zorgen die het land bovendien ook niet kan dragen”, meldt het Instituut voor Dienstverl­ening Onderzoek en Studiebege­leiding (IDOS).

De huidige partijen die in de oppositie zijn, hebben gezamenlij­k 33 zetels in het parlement behaald en de huidige coalitie samen 18 zetels. In de VVV, waar de president bij gewone meerderhei­d van stemmen wordt gekozen, hebben in totaal 934 volksverte­genwoordig­ers zitting. Dat zijn 51 leden van De Nationale Assemblee (DNA), 765 ressortraa­dsleden en 118 districtsr­aadleden.

“De stelling is, dat de kiezer die zijn stem uitbrengt op bijvoorbee­ld de VHP, ook kiest en stemt voor alle VHPkandida­ten op ressortraa­dniveau. Dit is niet alleen het stemadvies dat partijen aan hun kiezers geven, maar ook een gebruik in de Surinaamse politiek. Men heeft het gemakshalv­e over ‘flogo ala’. In geval van de districten Para, Coronie, Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini, waar we niet over die informatie beschikken, hebben we de ressortraa­dszetels en de daarvan afgeleide districtsr­aadzetels toegewezen op basis van de door partijen gewonnen DNA-zetels en hoe deze zich ten opzichte van elkaar verhouden. Op basis van deze exercitie blijkt, dat de gecombinee­rde opposition­ele partijen over minimaal 71.8 procent van de 934 uit te brengen stemmen in een zo te houden VVV beschikken. De NDP en haar huidige regeringsp­artner zouden er dus goed aan doen om de huidige oppositie in de gelegenhei­d te stellen de president en de vicepresid­ent direct in DNA te doen kiezen”, stelt IDOS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname