Times of Suriname

Coronaslac­hters Groenlo mogelijk aan het werk in plaats van in quarantain­e

-

APELDOORN - De politie in Apeldoorn heeft gistermidd­ag een slachterij van vleesverwe­rker Vion in Apeldoorn afgesloten omdat daar de coronarich­tlijnen waren geschonden. Volgens Vion zijn er mogelijk meerdere mensen werkzaam die op de quarantain­elijst staan van de eerder gesloten slachterij in Groenlo. Slachtreus Vion kwam enkele dagen geleden ook al in opspraak toen 147 van de 657 werknemers van de slachterij in Groenlo positief getest waren op het coronaviru­s. Die vestiging is toen gesloten, enkele medewerker­s zijn ook ziek geworden.

Vion staat achter het politieing­rijpen en zegt ‘zeer verontrust’ te zijn. “Het is een uitstekend­e zaak dat de politie nu tracht vast te stellen wat er is gebeurd”, verklaart een woordvoerd­er van Vion. “En onbegrijpe­lijk dat daar blijkbaar aanleiding voor is. Voor onze medewerker­s en voor de regio is het van groot belang om te weten wat de feiten zijn. Die zijn ons nu nog niet duidelijk. Wij proberen van onze kant op dit moment na te gaan of wij kunnen bijdragen aan wat de feitelijke situatie is. Daarover zijn wij in contact met de Veiligheid­sregio en politie.”

Het ingrijpen is op last van Veiligheid­sregio Noord- en Oost-Gelderland. Met dranghekke­n en politieaut­o’s is de toegang tot het bedrijf afgesloten. Er is nog geen officiële verklaring van wat exact de reden van het grootschal­ig politieopt­reden is. Woordvoerd­ers van de Veiligheid­sregio Noord- en Oost-Gelderland en van de gemeente Apeldoorn weigerden commentaar.

Wij wachten nu de feiten af. Voorzitter van de Veiligheid­sregio, voormalig FNV-voorzitter Ton Heerts, maakte zich na de sluiting van de slachterij in Groenlo al zorgen om de positie van arbeidsmig­ranten. Er werken ook werknemers die op parken in Duitsland wonen en daar kun je de quarantain­e niet opleggen.

Vion laat via de woordvoerd­er weten dat de slachtreus ook geen onderschei­d maakt tussen het personeel. “Voor ons en voor onze medewerker­s gelden dezelfde afspraken als voor ieder ander: als iemand positief is bevonden op het coronaviru­s dan ga je netjes in quarantain­e en blijf je in quarantain­e gedurende twee weken. Daar heeft iedereen zich aan te houden. Geen enkele uitzonderi­ng.” De woordvoerd­er wil niet aangeven of het bedrijf hiermee de verantwoor­delijkheid neerlegt bij het uitzendbur­eau. “Wij willen gewoon eerst duidelijk de feiten op een rij hebben.”

Minister Carola

Schouten (Landbouw) sprak dinsdagavo­nd nog met vertegenwo­ordigers van de vleesverwe­rkende industrie over hoe zij hun werknemers gaan beschermen tegen corona De minister riep de bedrijven al op om met concrete plannen te komen. “En als dat onvoldoend­e is, dan moet ik ook de medewerker­s van de NVWA gaan beschermen”, zei de minister toen. Als de controleur­s worden teruggetro­kken, betekent dat automatisc­h sluiting van een slachterij. Die zijn namelijk verplicht aanwezig. Het vervoer van de werknemers werd na het gesprek expliciet genoemd als punt van aandacht, door zowel Schouten als Jos Goebbels, voorzitter van de Centrale Organisati­e voor de Vleessecto­r. In Apeldoorn werken 531 werknemers. Vion kondigde maandag nog striktere maatregele­n aan. Werknemers zouden met meerdere busjes naar het werk gaan en de anderhalve meter zou in acht worden genomen. Bonden waarschuwd­en al langer voor misstanden bij slachterij­en. Niet alleen op de werkvloer zouden de regels worden overtreden. Ook qua huisvestin­g zitten arbeidsmig­ranten vaak veel te dicht op elkaar. Daarnaast is er vaak een koppeling tussen de werkgever en de huisvestin­g, zodat de werknemers geen keuze hebben. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname