Times of Suriname

Tekort aan water dreigt in delen van het land

-

LELYSTAD - In delen van het land, en met name in het oosten en zuiden, dreigt door de droogte een tekort aan water te ontstaan. Het neerslagte­kort is dit jaar tot nu toe hoger dan ooit. De waterstand in de grote rivieren is laag en neemt verder af. Daarom gaan waterschap­pen, Rijkswater­staat en provincies bovenregio­naal samenwerke­n. De Landelijke Coördinati­ecommissie Waterverde­ling (LWC) is opgeschaal­d en coördineer­t samen met de Regionale Droogte Overleggen (RDO-en). Volgens de LCW is de drinkwater­voorzienin­g vooralsnog niet in gevaar. De aanvoer van water uit de Rijn en de Maas is lager dan normaal, maar nog voldoende om drinkwater van te maken. De LCW verwacht niet dat de aanvoer van rivierwate­r binnen afzienbare tijd zal verbeteren, aangezien langere tijd geen regen wordt verwacht.

De landbouw heeft op een aantal plekken in het land last van de droogte, die nu al twee maanden duurt. Met name de fruitteelt in Zeeland en gewassen in Zuid-Limburg hebben te maken met een groeiachte­rstand. Ook op de hoge zandgronde­n vermindert de groeikrach­t van de gewassen. Daar is ook al weken sprake van een sproeiverb­od. De scheepvaar­t kan minder lading vervoeren omdat de waterstand in de rivieren te laag is.

De LCW verwacht dat droogval van veengebied­en onvermijde­lijk is. Op lage zandgronde­n vallen beken en vennen droog, wat voor grote natuurscha­de zorgt. Ook op andere plaatsen stromen watergange­n niet of minder goed door. In het westen van het land ontstaat hier en daar verzilting. Voor de komende tien dagen wordt in Nederland vrijwel geen regen verwacht. Door het watertekor­t kan de zogenoemde verdringin­gsreeks in werking treden. Dat zijn afspraken over de verdeling van het beschikbar­e zoetwater. Volgens de verdringin­gsreeks hebben dijken en natuur voorrang. Dan volgen drinkwater- en energievoo­rziening en daarna pas water voor besproeiin­g, recreatie, binnenviss­erij en scheepvaar­t. (De Telegraaf)

 ??  ?? Een boer beregent zijn akker. (Foto: RD)
Een boer beregent zijn akker. (Foto: RD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname