Times of Suriname

Venezolaan­s hooggerech­tshof erkent Parra als parlements­voorzitter

-

VENEZUELA - Het Venezolaan­se hooggerech­tshof heeft Luis Parra erkend als parlements­voorzitter en niet oppositiel­eider Juan Guaidó. Beide politici hadden zichzelf begin januari uitgeroepe­n tot voorzitter, waardoor maanden onduidelij­k was wie de scepter zwaaide.

Het hooggerech­tshof waarschuwd­e in het vonnis de oppositiel­eider over zijn aanspraak op de functie. “De installati­e van een parallel of virtueel parlement is verboden en heeft geen rechtsgevo­lgen.”

Parra werd op 5 januari aangesteld als parlements­voorzitter in een zitting waarbij alleen leden van de regeringsp­artij aanwezig waren. Hij werd door president Nicolás Maduro erkend. Twee dagen later benoemde Guaidó zichzelf echter in het parlement en legde de eed voor het voorzitter­schap af. Daar was Parra niet bij aanwezig. Het huidige parlement wordt gecontrole­erd door de oppositie.

Meer dan een jaar geleden riep Guaidó zichzelf uit tot hoofd van de overgangsr­egering nadat zittend president Maduro in 2018 de presidents­verkiezing­en won. Daarbij zou volgens de oppositie sprake zijn geweest van grootschee­pse fraude.

Bijna 60 landen, waaronder de VS, erkennen Guaidó als de legitieme interim-president, maar tot dusverre blijft Maduro aan de macht. De president heeft inmiddels het parlement alle bevoegdhed­en ontnomen en overgedrag­en aan een constituti­onele vergaderin­g die loyaal is aan de zittende regering.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Parra werd op 5 januari aangesteld als parlements­voorzitter in een zitting waarbij alleen leden van de regeringsp­artij aanwezig waren. (Foto: De Telegraaf)
Parra werd op 5 januari aangesteld als parlements­voorzitter in een zitting waarbij alleen leden van de regeringsp­artij aanwezig waren. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname