Times of Suriname

Vogelspott­er in Central Park vraagt baasje om hond aan leiband te houden, maar zij belt de politie: “Een zwarte man bedreigt mij”

-

Christian Cooper ging gisterocht­end, zoals elke dag in deze coronaperi­ode, vogels spotten in het beroemde Central Park in het New Yorkse Manhattan, toen hij een loslopende hond zag waar dat niet mocht. Hij verzocht het baasje om de cockerspan­iël aan de leiband te houden, maar de vrouw weigerde en belde in plaats daarvan zélf de politie met de boodschap: “Een zwarte man bedreigt mij met de dood.”

De ontmoeting in Central Park tussen twee Coopers geen familie van elkaar liep gisterocht­end rond 8 uur grondig mis. Vogelliefh­ebber Christian Cooper kreeg een ander dier dan een vogeltje in het vizier op zijn geliefkoos­de terrein in het immense New Yorkse park: een loslopende hond. Terwijl de viervoeter­s in dat bosrijke deel van Central Park, de Ramble, aan de leiband moeten. De 57jarige man vroeg daarom aan het baasje van de cockerspan­iël, Amy Cooper, om de regels te volgen. Dat deed hij wel vaker, omdat het woelen van honden tussen de planten en struiken de vogels en de natuur verstoort. Ook gisteren had Cooper de camera en wat hondensnoe­pjes in de aanslag, voor het geval zijn verzoek zou worden weggewuifd. En prijs had hij, want Amy Cooper weigerde inderdaad haar tweejarige cockerspan­iël Henry de leiband om te doen. Christian Cooper wou Henry toen lokken met snoepjes, waarop Amy Cooper woest werd. “Blijf weg van mijn hond!” riep ze terwijl ze op de AfroAmerik­aanse man afstapte. Vanaf dan begon die te filmen. De vrouw dreigde er mee om de politie te bellen met de boodschap dat een zwarte man haar met de dood bedreigde. “Bel de politie dan maar, alsjeblief­t, en vertel hen wat je wil.” En dat dééd Amy Cooper. Ze belde het Amerikaans­e noodnummer 911 met een geagiteerd­e stem alsof ze op dat moment zelf aangevalle­n werd. Ze zei dat een AfroAmerik­aan haar en haar hond aan het filmen was en hen bedreigde. Ondertusse­n had ze Henry nog altijd niet aan de leiband gehangen, maar tilde ze hem de hele tijd bij zijn halsband op, zodat ze het arme dier bijna wurgde. Uiteindeli­jk klikte ze de hond dan toch vast aan de leiband. De politie kwam ter plaatse, maar Christian Cooper was toen al weg. Hij zette het filmpje van het onaangenam­e gebeuren wel op social media en de video ging viraal met nu al bijna 30 miljoen views. Met grote gevolgen voor Amy Cooper, die geen al te beste beurt maakte. Ze verontschu­ldigde zich nog openlijk bij haar naamgenoot en zijn familie, maar het was te laat. Op Twitter was de hashtag #FireAmyCoo­per trending en het dierenasie­l waar ze de cockerspan­iël was gaan halen, nam de hond weer van haar af. Haar werkgever Franklin Templeton stuurde haar eerst verplicht op betaalde vakantie en ontsloeg haar daarna. “We tolereren geen enkele vorm van racisme”, klonk het op Twitter.

Dat hoefde nu ook weer allemaal niet voor Christian Cooper. “Wraak interessee­rt mij niet”, zei hij. “Het is jammer wat er is gebeurd. Ze heeft de situatie zeker verkeerd beoordeeld, maar ze deed haar hond toch de leiband om. Voor mij moet er haar verder niks overkomen.”

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname