Times of Suriname

Certificaa­tuitreikin­g begeleider­s solarlampe­nproject

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft samen met de ambassade van India in Suriname het project (Souls) uitgevoerd in het kader van de 150ste jaardag van Mahatma Gandhi. Souls is een initiatief van IIT Bombay dat schone energie helpt leveren aan het land door een duurzaam en gelokalise­erd ecosysteem voor zonne-energie te ontwikkele­n.

“Solar Urja through Location for Sustainabi­lity”

In dit kader is er een online workshop gevolgd door tien jeugdleide­rs van het jeugdambas­sadeurspro­gramma van het Ministerie van Sport- en Jeugdzaken. Zij zijn opgeleid tot trainer. De overhandig­ing van de certificat­en aan deze jongeren heeft op 29 mei plaatsgevo­nden door de minister van Sport- en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, ondersteun­d door Ricardo Pollard, waarnemend directeur van Jeugdzaken, en Margo Biervliet, onderdirec­teur van het onderdirec­toraat Nationale Jongeren Aangelegen­heden.

Sivern Hammen, jeugdambas­sadeur van de ‘United

Nations Sustainabl­e Developmen­t Goals’ (UN SDG’s), heeft aangegeven dat het een geslaagd project is en een van de manieren is om een bijdrage te leveren aan het behalen van de ontwikkeli­ngsdoelen. De duurzame ontwikkeli­ngsdoelen zijn volgens Hammen de doelen die de aarde beter leefbaar maken voor mens, plant en dier. Verder geeft de ambassadeu­r aan dat het plaatsen van de solarlampe­n het leerproces van de jongeren zal bevorderen. Hammen hoopt op continuïte­it en ziet meer duurzame ontwikkeli­ngsproject­en in de toekomst tegemoet.

Ricardo Pollard, waarnemend directeur Jeugdzaken, gaf aan dat het belangrijk is om jongeren te blijven scholen zodat zij mee kunnen doen aan diverse activiteit­en, waarbij zij andere jongeren positief bezig kunnen houden. “Hoe meer mensen meedoen, hoe meer het een dynamisch veld is van jongerenac­tiviteiten en jongerenon­twikkeling, want daarvoor staat het ministerie”, zei Pollard verder. Hij vult verder aan dat het de taak van deze begeleider­s is om de jongeren te trainen hoe om te gaan met de solarlampe­n, middels sessies op de verschille­nde scholen waar deze lampen geplaatst zijn. Pollard roept jongeren op om te ontdekken waarin zij goed zijn en geloof te hebben in hun talent.

Lalinie Gopal, minister van Sport- en Jeugdzaken, heeft aangegeven heel nauw in contact te zijn met de ambassade van India en dat het de bedoeling is om dit project te vervolgen. Er is na het succes van dit project in Paramaribo, Albina, Brokopondo en Sipaliwini door de overige districten het verzoek gedaan om het project ook daar uit te voeren. De bewindsvro­uw heeft de begeleider­s bemoedigd om de opgedane kennis en ervaring verder te ontwikkele­n en die te delen met andere jongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname