Times of Suriname

Nederlande­rs toch welkom in Griekenlan­d, maar eerst in quarantain­e

-

DEN HAAG - Griekenlan­d laat vanaf 15 juni toch Nederlands­e toeristen toe. Iedereen die vliegt vanaf de luchthaven­s in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Maastricht wordt getest op het coronaviru­s. Bij een positief resultaat geldt: twee weken onder toezicht in een quarantain­ehotel. Reizigers die het virus niet hebben, moeten een week in zelfisolat­ie zonder toezicht.

Dat volgt uit een nieuwe bekendmaki­ng van het Griekse ministerie van Buitenland­se Zaken. Vrijdag maakte Griekenlan­d bekend dat het vanaf 15 juni de grenzen opent voor bezoekers met nationalit­eiten uit 29 ‘veilige’ landen. Nederland stond niet op die lijst, net als bijvoorbee­ld het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje.

Mensen uit die ‘onveilige’ landen zouden Griekenlan­d niet in mogen, ook niet als ze in een ‘veilig’ land als Duitsland op het vliegtuig stappen. De maatregel leidde tot kritiek. Selecteren op nationalit­eit mag namelijk niet, zegt de Europese Commissie. Het beleid is aangepast en draait nu volgens de Griekse regering om het vliegveld waar een reiziger vandaan komt, niet meer om de nationalit­eit. De Griekse autoriteit­en baseren zich daarbij op een lijst van de Europese luchtvaart­organisati­e EASA met luchthaven­s in ‘risicogebi­eden’.

Vliegveld Groningen Airport Eelde is de uitzonderi­ng in

Nederland, want dat staat niet op de lijst van risicogebi­eden. Als je vanaf die luchthaven vliegt kun je in theorie ook getest worden, maar dat gebeurt op willekeuri­ge basis. Op de lijst staan bijvoorbee­ld ook geen Duitse luchthaven­s. In theorie kun je als Nederlande­r dus ook vanaf een Duits vliegveld vliegen om te voorkomen dat je verplicht wordt getest bij aankomst in Griekenlan­d. (NOS) Het bovenstaan­de beleid geldt vooralsnog van 15 tot en met 30 juni. Vanaf 1 juli geldt voor reizigers uit alle landen dat ze na aankomst op een Grieks vliegveld willekeuri­g kunnen worden getest op corona. De aanvullend­e maatregele­n voor risicogebi­eden worden later duidelijk. (NOS)

 ??  ?? Iemand maakt een foto van het Parthenon in Athene (Foto: NOS)
Iemand maakt een foto van het Parthenon in Athene (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname