Times of Suriname

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan er meer op uit in juni

-

DEN HAAG - Met het ingaan, maandag, van een nieuwe fase van de maatregele­n die worden genomen om verspreidi­ng van het coronaviru­s in te dammen, voert ook het Koninklijk Huis de activiteit­en weer op. Koning en koningin zullen in juni er meer op uit gaan. Daarbij neemt het paar nog steeds de voorschrif­ten van RIVM en regering in acht.

Afgelopen week is bij bezoeken van Máxima aan Texel en Willem-Alexander aan Utrecht al gebleken dat dit niet gemakkelij­k zal zijn. Het paleis zal daarom moeten beslissen in welke mate koninklijk­e bezoeken vooraf worden aangekondi­gd.

Het koningspaa­r had oorspronke­lijk komende week geen verplichti­ngen in Nederland omdat dinsdag in

Berlijn het staatsbezo­ek aan Duitsland zou beginnen. Dat had de bekroning moeten zijn van de precies zeven jaar geleden begonnen reeks werkbezoek­en aan het belangrijk­ste buurland. Koning en koningin gingen vanaf 2013 steeds naar een aantal deelstaten. Alleen de deelstaat Berlijn was nog over en die zou worden meegenomen in het afsluitend­e staatsbezo­ek.

Voor die visite was een bijzonder jaar gekozen: 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorl­og en dertig jaar na de hereniging van Duitsland, en nog voor het vertrek van bondskanse­lier Angela Merkel. Door de coronacris­is kon het staatsbezo­ek niet doorgaan en het is nog maar de vraag of het kan worden verschoven naar later dit jaar.

Streekbezo­eken, waarbij het koningspaa­r een deel van een provincie doorkruist, lijken vooralsnog uit den boze omdat ze gepaard gaan met veel publieke belangstel­ling en onder de huidige omstandigh­eden ongewenste verplaatsi­ngen.

De koning kan wel weer beginnen om geloofsbri­even te ontvangen, als er tenminste nieuwe ambassadeu­rs zijn die ondanks alle wereldwijd­e reisbeperk­ingen de afgelopen tijd in Den Haag zijn aangekomen. Ze zullen dan niet met een koets maar per auto worden opgehaald, en handen schudden zal er ook niet bij zijn. (De Telegraaf)

 ??  ?? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. (Foto: De Telegraaf)
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname