Times of Suriname

Opnieuw protest in meerdere steden VS, betogers negeren massaal avondklok

-

VS - In meerdere steden in de Verenigde Staten was het gisternach­t opnieuw onrustig. De autoriteit­en in verschille­nde grote steden, zoals Atlanta, Los Angeles en Chicago, hebben een avondklok ingesteld, maar dat weerhield mensen er niet van massaal de straat op te gaan.

De protesten begonnen veelal vredig, totdat schermutse­lingen met de politie ontstonden en betogers het verkeer blokkeerde­n en branden stichtten. Waar het eerst vooral onrustig was in Minneapoli­s, is dit de afgelopen dagen overgeslag­en naar andere grote steden. In het hele land botsen betogers met agenten, worden branden gesticht, politievoe­rtuigen vernield en winkels geplunderd. In meerdere staten hebben gouverneur­s de nationale garde laten uitrukken. In Minneapoli­s zorgde de aanwezighe­id van het leger overdag voor rust, maar kort na het ingaan van de avondklok gingen honderden demonstran­ten weer de straat op. Betogers gaan al meerdere dagen op rij de straat op in de VS, nadat beelden online verschenen waarop te zien is hoe een ongewapend­e AfroAmerik­aanse man, de 46-jarige George Floyd, wordt verstikt door een agent in de stad Minneapoli­s.

De agent drukt zijn knie minutenlan­g op de nek van de man, ondanks dat deze aangeeft dat hij niet kan ademen. Uiteindeli­jk overlijdt hij. De Amerikaans­e minister van Justitie William Barr stelde zaterdagav­ond dat de demonstrat­ies in Minnesota uit de hand zijn gelopen, omdat ze zijn overgenome­n door ‘onruststok­ers’ van buiten de staat.

“Groepen van radicale buitenstaa­nders en onruststok­ers buiten de situatie uit met hun eigen, gewelddadi­ge agenda”, aldus Barr. “Ik wil benadrukke­n dat het een federaal misdrijf is om van buiten een Staat af te reizen om deel te nemen aan gewelddadi­ge rellen. Wij zullen de wet handhaven.”

(NU)

 ??  ?? Agenten houden een protestant­e tegen. (Foto: NU)
Agenten houden een protestant­e tegen. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname